Het Scheepvaartmuseum heeft een doorlopende samenwerking met Fawaka. Deze organisatie geeft trainingen en advies aan onze educatoren en museumdocenten.
Wat is Fawaka precies? En hoe is de samenwerking tussen Fawaka en Het Scheepvaartmuseum? Khadija al Mourabit, hoofdtrainer leergang inclusief onderwijs, en Harsono Sokromo, onderwijsadviseur en trainer, van Fawaka vertellen erover.
Wat is Fawaka?
"Fawaka zet zich in voor een inclusieve en duurzame toekomst. Wij leren jongeren om zorg te dragen voor zichzelf, elkaar en de planeet. Iedereen doet ertoe, ongeacht waar je vandaan komt, hoe je eruitziet of wie je bent. Wij geloven in de kracht van jonge mensen om positieve veranderingen teweeg te brengen in henzelf en de wereld om hen heen. Een generatie die samen een toekomst creëert die rechtvaardig en duurzaam is voor iedereen.
Onze educatieve programma’s voor leerlingen richten zich op wereldburgerschap, (duurzaam) ondernemerschap en inclusie, in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Daarnaast ondersteunen we scholen en schoolbesturen met trainingen en advies om deze thema’s in hun onderwijspraktijk en curriculum te verankeren. Van korte interventies en kennisopbouw, tot het volledige ontwerp en de uitrol van het burgerschapsonderwijs, binnenschoolse projecten en talentontwikkeling. Ons aanbod biedt direct toepasbare oplossingen voor het onderwijs.
Met ons diverse team werken we samen met onderzoekers en beleidsmakers om een blijvende verandering in het onderwijs te realiseren. Zo bereiden we de volgende generatie voor op de uitdagingen van de toekomst, en geven we ze de tools om positief bij te dragen aan een betere wereld."
Hoe werken Fawaka en Het Scheepvaartmuseum met elkaar samen?
"De samenwerking tussen Fawaka en Het Scheepvaartmuseum is een krachtige kruisbestuiving tussen onderwijs, cultuur en de Nederlandse maritieme geschiedenis en het heden. Beide partijen delen de ambitie om verhalen vanuit meerdere perspectieven te presenteren en de complexiteit van geschiedenis en identiteit bloot te leggen. Deze samenwerking gaat verder dan alleen educatieve programma’s, maar richt zich ook op duurzame verbindingen tussen museale inhoud en onderwijsvormen. Samen werken we aan een inclusieve praktijk waarin zowel de inhoud van de verhalen als de manier waarop deze worden gedeeld recht doet aan de diversiteit die onze samenleving rijk is."
Waarom past wereldburgerschap in Het Scheepvaartmuseum?
"Het Scheepvaartmuseum speelt een sleutelrol in de Nederlandse samenleving, omdat het ons herinnert aan het gedeelde verleden en de invloed hiervan op het heden. Door middel van wereldburgerschap kunnen we de verhalen die het museum vertelt contextualiseren en verrijken met verschillende perspectieven. De scheepvaartgeschiedenis staat centraal in de ontwikkeling van Nederland als natie en haar wereldwijde connecties, maar brengt ook onderbelichte verhalen met zich mee, bijvoorbeeld over de gevolgen van kolonialisme en de rol van migratie.
Het museum biedt een unieke plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Door kritisch naar onze geschiedenis, zoals de impact van handel, exploratie en macht, te kijken, kunnen we leren hoe we gezamenlijk een inclusieve en duurzame toekomst vormgeven. Wereldburgerschap binnen het museum benadrukt niet alleen gelijkwaardigheid en dialoog, maar ook het belang van bewustwording en erkenning van ondervertegenwoordigde stemmen en verhalen. Hiermee draagt Het Scheepvaartmuseum bij aan een bredere maatschappelijke discussie over inclusie, gedeeld erfgoed en het bouwen van een samenleving waarin iedereen een plek heeft."
Meer weten? Kijk dan op de website van Fawaka.