/>

Het Scheepvaartmuseum ontwikkelt zowel tentoonstellingen als onderwijsprogramma's graag met input van de mensen die ze gaan bezoeken of boeken. Daarom werken wij met klankbordgroepen. 

Wie ben je? 

"Ik ben Naomi Nagtegaal en ik woon en werk in Amsterdam. Als docent Geschiedenis en Maatschappijleer geef ik les aan verschillende niveaus. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf, Naomi Creates, waarmee ik me voornamelijk richt op educatieve projecten. Ik ontwikkel educatief materiaal, geef gastlessen en maak workshops. Ik bezoek in mijn vrije tijd ook graag musea."

Waarom sloot je je aan bij de klankbordgroep Voortgezet Onderwijs van Het Scheepvaartmuseum? 

"Ik ben nieuwsgierig naar hoe een onderwijsprogramma in een museum wordt samengesteld. Door lid te worden van een klankbordgroep krijg je hier een beeld bij. Je mag vragen stellen, maar ook advies geven. 

Uiteindelijk ben je als docent degene die het programma gaat boeken. Hoe aantrekkelijker het programma is voor docenten, hoe beter het wordt geboekt. Dat is natuurlijk goed voor het museum. Maar het is ook goed voor mij. Je wil een programma dat aansluit bij de leerlingen. Door lid te worden van een klankbordgroep kun je aangeven wat je nodig hebt. 

Ik denk graag mee over zowel inhoud als vorm. Inhoudelijk gaat het er bijvoorbeeld over hoe diep je wilt ingaan op een thema, maar ook of het aansluit bij het curriculum. Maar de vorm is net zo belangrijk: voor bepaalde leeftijden is het aanbod bij musea nu nog eenzijdig. Dan zijn er bijvoorbeeld alleen zoekopdrachten, terwijl dat niet aansluit bij mijn leerlingen. Je wilt graag zien dat er een wat breder aanbod aan soorten rondleidingen en programma’s is."

Je geeft ook advies bij de ontwikkeling de nieuwe tentoonstelling Atlantische Wereld over maritieme geschiedenis van de Atlantische Oceaan en de doorwerking daarvan in het heden. Waarom heb je daarvoor gekozen? 

"Dit komt voort uit een persoonlijke interesse: hoe werkt het maken van een tentoonstelling? Wie werkt eraan mee? Hoe worden bepaalde keuzes gemaakt? En het is ook erg interessant als docent. Je kunt het dan met je leerlingen hebben over waarom een bepaalde tentoonstelling is zoals deze is. En als een tentoonstelling niet zo interessant lijkt, waarom is die dan misschien toch wel interessant?"

Wat is het verschil tussen een klankbordgroep over een tentoonstelling en een klankbordgroep voor onderwijs? 

"Bij een klankbordgroep over een tentoonstelling gaat het over veel meer. Je kunt meedenken over de inhoud, maar ook over de vormgeving. Gebruik je veel of weinig tekst? Welke thema’s zijn belangrijk en welke passen minder goed in deze tentoonstelling? 

De klankbordgroep VO gaat vooral over educatief aanbod, maar bij Atlantische Wereld gaat het ook over de tentoonstelling zelf. Je bepaalt niet alleen hoe je het interessant maakt voor de leerlingen, maar voor iedereen. Het gaat om een balans tussen: leerlingen en andere bezoekers. Natuurlijk wil je bezoekers net zo goed iets leren. Je wilt hen input geven, zodat ze aan het denken worden gezet."

Heb je verder nog iets wat je wilt delen? 

"Ik kan andere docenten echt aanraden om aan te sluiten bij een klankbordgroep! Of het nu in Het Scheepvaartmuseum is of in een ander museum. Je kunt zo je eigen ideeën delen, maar tegelijkertijd doe je nieuwe ideeën op. Je krijgt nieuwe contacten en daarmee nieuwe inzichten. Je hoort iets waarvan je misschien denkt: ‘Daar heb ik nog nooit over nagedacht, laat ik dat ook eens proberen!"

Geïnteresseerd in onze onderwijsprogramma's? Ga direct naar Primair Onderwijs of Voortgezet Onderwijs.

Ga terug naar de algemene onderwijspagina.