/>

Speciaal voor de paasdagen heeft chef Ralph Dahlhaus een selectie feestelijke recepten samengesteld. Laat je inspireren en ga thuis zelf aan de slag. 

Brik komt uit de Noord Afrikaanse keuken. Met name Tunesië. Het zijn een soort loempiaatjes van Malsouka. Dat deeg wordt gevuld met ei, maar ook wel met gehakt, of tonijn, of aardappel met kruiden en dan gebakken in de oven of gefrituurd. Vaak wordt er net voor gebruik wat citroen overheen gesprenkeld of het wordt gegeten met een frisse dressing. 

Raapstelen zijn nu helemaal in het seizoen. Ze worden ook wel koolraapblad of keeltjes genoemd. Het zijn de jonge bladeren van bepaalde koolraapsoorten. Ze zijn lekker fris en licht pittig net zoals rucola of mosterdblad. Ze bevatten daarnaast ook nog veel vitamine C en K en calcium.

Er zijn heel veel mooie geitenkaasboerderijen in Nederland. Wij gebruikten voor dit gerecht Swarte Toer uit Friesland. Dat is een heel mooie piramidevormig kaasje van de rauwe melk van Torrenburger geiten. Fris, zacht en romig van smaak.

Ingrediënten (12 stuks)

  • 6 vellen malsouka (of loempiavellen, die zijn veel makkelijker te krijgen) 
  • 2 handenvol raapstelen, fijngesneden 
  • 100 g zachte geitenkaas 
  • 2 el geroosterde pijnboompitten 
  • 1 ei (optioneel, voor extra romigheid) 
  • Peper en zout naar smaak 
  • Olie om te bakken (zonnebloem-, soja-, arachide- of olijfolie) 
  • 50 ml zure room 
  • Sap van een halve citroen 
  • 1 el honing 
  • Een paar blaadjes daslook  

Bereiden


  1. Snijd de raapstelen fijn en meng ze met de geitenkaas en pijnboompitten (en eventueel ei) 
  2. Breng op smaak met peper en zout. 
  3. Leg een vel malsouka of filodeeg neer. 
  4. Snijdt dit in de lengte in 3 gelijke banen 
  5. Schep een lepel van het raapstelen-geitenkaasmengsel in het midden.  
  6. Laat de zijkanten een beetje vrij. Rol een stukje op, vouw de zijkant naar binnen en rol verder op. 
  7. Plak de laatste rand met een beetje water dicht  
  8. Smeer ze in met wat olie en bak 20 minuten in een oven van 170 °C 
  9. Maak een dipsaus door de zure room, citroensap en de honing te mengen en doe daar wat fijngesneden verse kruiden doorheen. Daslook is heel lekker, maar munt of koriander kan ook prima.