/>

Speciaal voor de paasdagen heeft chef Ralph Dahlhaus een selectie feestelijke recepten samengesteld. Laat je inspireren en ga thuis zelf aan de slag. 

Rabarber is een plant uit de familie van de Duizendknoop, net als boekweit en zuring. Deze planten groeien min of meer over de hele wereld en worden dan ook al lang gebruikt. Rabarber zo’n 5000 jaar. Met name als medicijn en vooral in China, maar ook wel in Europa. Pas rond 1500 n Chr. komt een Engelse hofbotanicus erachter dat de stelen eetbaar zijn. De bladeren zijn dat niet, die bevatten veel oxaalzuur. Het duurt nog wel even voordat het een populaire groente wordt. In Engeland in de 19e eeuw en in Nederland wordt de eerste rabarber rond 1900 aangeplant. Nog steeds is het een groente die je of fantastisch vindt of vreselijk. Het heeft een uitgesproken smaak heftig fris zuur. Juist daarom combineert het heel goed met bijvoorbeeld aardbeien en ook room. 

Rabarber is vanaf november te krijgen, maar van de koude grond pas eind maart/begin april en dan tot het begin van de zomer, dus eind juni. 

Aardbeien zijn er vanaf april, maar vraag even aan de groenteboer welk ras ze hebben. Het ene ras is vroeg, de andere wat later. Er zijn meer dan 1.000 soorten, maar de bekendste en (grofweg) hun seizoen en dan dus het lekkerst en meest duurzaam: 

April-mei: Lambada, Gariguette 

Mei-juni: Sonata, Korona 

Juni-juli: Malwina, Faith 

Juli- september: Ostara, Mara de Bois 

Ingrediënten

  • 400 g rabarber 
  • 200 g zelfrijzend bloem 
  • 100 g boter of margarine 
  • 75 g suiker 
  • 2 eieren 
  • Eventueel vanille(aroma) 
  • De zeste van 1 citroen 
  • Beetje amandelschaafsel 

Voor erbij

  • Crème fraîche 
  • Honing  
  • Aardbeien (met Pasen dus Lambada’s of Gariguette) 

Bereiden


  1. Snij van de rabarber eventueel blad en de onderste 2 cm, die zullen wat droog zijn. Snij de rest van de stelen in stukjes van 1-2 cm 
  2. Was de rabarber en laat goed uitlekken. 
  3. Meng de boter en suiker met een mixer. Dat gaat het makkelijkst als de boter op kamertemperatuur is. 
  4. Doe een voor een de eieren erbij totdat ze een massa vormen 
  5. Doe een lepel bloem bij de rabarber en hussel dat. Doe de rest van de bloem bij het beslag en spatel dat tot 1 massa. 
  6. Voeg hier ook eventueel de vanille(aroma) en citroen zeste toe. 
  7. Spatel vervolgens de rabarberstukjes door het beslag. 
  8. Doe dit in een ingevette springvorm bestrooi met wat amandelschaafsel en bak 45-60 minuten op 170 °C in een conventionele oven (gebruik bij gebak en koekjes liever niet de hete lucht stand) 
  9. Serveer met wat aardbeien en crème fraîche waar je wat honing doorheen gemengd hebt.