Speciaal voor de paasdagen heeft chef Ralph Dahlhaus een selectie feestelijke recepten samengesteld. Laat je inspireren en ga thuis zelf aan de slag.
April is de maand dat er weer volop Hollandse asperges zijn. De traditionele witte natuurlijk, maar de groene asperges, die boven de grond groeien, hebben hetzelfde seizoen.
Vanaf de Kalmhoutse heide loopt er ondergronds water weg richting Zeeland door de Brabantse Wal. Over het land waait regelmatig een zilte zeelucht vanuit Zeeland. Dat zorgt ervoor dat deze asperges een beetje zilter en minder bitter zijn dan gebruikelijk. Dat is zo bijzonder dat deze asperges een eigen Europese beschermde oorsprongbepaling (BOB) hebben, net als Opperdoezer ronde (aardappel) of de balsamicoazijn in Italië (aceto balsamico traditionale di Modena DOP).
In Hanzestad Doesburg staat één van de oudste nog werkende mosterd- en azijnfabrieken. Sinds 1457 maken ze daar grove mosterd op min of meer dezelfde manier.
Die pure producten maken de salade echt lekkerder. De asperges hoeven niet uit Brabant te komen of de mosterd uit Doesburg, maar zoek wel wat producten die gewoon puur natuur zijn. Niet te veel poespas, dat komt deze salade echt ten goede.
Ingrediënten (voor ca. 4 personen)
- 300 g groene en/of witte asperges
- 1 bosje radijs
- 150 g jonge spinazie
- 2 stengels lente-ui
- 50 g walnoten
- 50 g oude kaas, van de soort die je zelf het lekkerst vindt
- 1 flinke eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn (dragon-, appelcider-, rode wijn-, allemaal goed)
- 3 eetlepels van de beste olijfolie die je hebt
Bereiden
- Breng een pan water aan de kook, je kunt er een snuf zout in doen, maar asperges hebben niet veel nodig.
- Ontdoe de asperges van de onderste 3 cm, vaak kun je dat stukje makkelijk afbreken. Het is droog en draderig, je kan ze bewaren (in de vriezer) voor een aspergebouillon.
- Schil de asperges (als je groene gebruikt kun je ook alleen de blaadjes verwijderen) en snijdt ze in stukken die je in één keer kunt eten.
- Blancheer de asperges; kook ze afhankelijk van de grootte 3-5 minuten en giet ze dan gelijk af. Spoel ze koud. Als je er met de punt van een mes in prikt moet dat makkelijk gaan.
- Was de radijsjes. Grote blaadjes kun je verwijderen, kleine stevige blaadjes kun je gewoon laten zitten, die zijn erg lekker.
- Snijdt de radijsjes in gelijke stukken. Plakjes zie je vaak, maar in kwarten kan ook. Hoe kleiner hoe makkelijker het door de salade te mengen is, maar grotere stukken hebben juist weer meer een bite. Het is maar wat jouw voorkeur heeft.
- De spinazie koop je meestal al gewassen, maar controleer dat wel even. Niets zo vervelend als zand in je eten. Indien nodig kun je het even wassen, dep de spinazie dan daarna goed droog.
- Controleer ook de lente-ui op zand en/of stof, meestal valt het mee. Snijdt de wortels eraf. Als je er een centimeter of 2 aanlaat, dus de onderste 2-3 cm heel laat, kun je dat in deze tijd van het jaar planten, er groeit dan weer nieuwe lente-ui uit. In een glas met een bodempje water zetten wil ook nog wel eens lukken.
- Snijdt de rest van de lente-ui in kleine stukken. Chinois dus schuin is mooi, maar kleine ringetjes ook.
- Tenslotte brokkel of schaaf je wat van de kaas.
- Dan de dressing nog: meng mosterd, azijn en olie met een garde of een vork, voeg naar smaak wat zout of versgemalen peper toe. Het leuke van zelf koken is dat je het naar je eigen smaak kan maken, dus als je dat lekker vindt doe je extra mosterd, of juist wat honing, citroensap, gesneden bieslook, ketjap, z’atar, foelie of sambal doorheen.
- Meng alles samen en leg het voorzichtig op een mooie schaal.