Heb je een beperking en wil je Het Scheepvaartmuseum bezoeken? Op deze pagina lees je alles over de toegankelijkheid van het museum.
Is er iets niet duidelijk? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via 020 523 22 22 of door te mailen naar info@hetscheepvaartmuseum.nl. Als je tijdens je museumbezoek vragen hebt, kun je terecht bij de servicebalie. Je vindt deze op het Open Plein.
Zitplekken en museumkrukjes
Op veel plekken in het museum staan bankjes, voor als je even wilt zitten of rusten. Ook zijn er speciale museumkrukjes te leen. Deze staan bij de ingang van de tentoonstelling Republiek aan Zee en aan de oostkant van het gebouw op de begane grond. Jij of je begeleider mag zelf zo'n krukje pakken en deze meenemen naar alle tentoonstellingen.
Bezoek met een (elektrische) rolstoel
Gebruik je een (elektrische) rolstoel? Het grootste gedeelte van het museum is rolstoeltoegankelijk. Alle tentoonstellingen en voorzieningen in het museum zijn bereikbaar via liften.
Alleen het VOC-schip Amsterdam aan onze steiger is helaas slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De lift op de steiger brengt je tot op het Overloopdek van het schip. Het ruim en het bovendek zijn helaas niet toegankelijk met een rolstoel.
Wil je toch graag een indruk krijgen van deze ruimtes? Bekijk dan online de 360° schoolplaat die Het Scheepvaartmuseum samen met Schooltv heeft gemaakt.
Je kunt bij ons ook een rolstoel lenen. Deze kun je voorafgaand aan je bezoek bij ons reserveren. Bel daarvoor naar 020 523 22 22 of mail naar info@hetscheepvaartmuseum.nl.
Scootmobielen
Scootmobielen zijn helaas niet toegestaan in het museum. Dit heeft te maken met de veiligheid van de collectie. Je kunt bij ons wel een rolstoel lenen. Deze kun je voorafgaand aan je bezoek reserveren door te bellen naar 020 523 22 22 of te mailen naar info@hetscheepvaartmuseum.nl.
Kun je geen gebruik maken van een gewone rolstoel? Neem dan contact met ons op. We zoeken graag samen met jou naar een passende oplossing.
Overige hulpmiddelen
Medisch noodzakelijke hulpmiddelen, zoals krukken, nordic walking sticks, een rollator, een loopfiets voor ouderen en een zuurstofvoorziening, zijn uiteraard wel toegestaan in het museum.
Parkeren
In de directe omgeving van het museum bevinden zich meerdere parkeerplaatsen voor mensen met een beperking.
De parkeerplekken die zich het dichtst bij het museum bevinden, zijn:
1. Kattenburgerplein 1 (direct voor de ingang van Het Scheepvaartmuseum)
2. Kattenburgergracht 1 (100 meter vanaf de ingang van het museum)
Op de website van de Gemeente Amsterdam vind je een overzicht van alle parkeermogelijkheden in Amsterdam. Wij kunnen helaas geen parkeerplaatsen voor bezoekers reserveren.
Toiletten
Op iedere verdieping zijn miva-toiletten. Deze vind je aan de oostzijde van ons gebouw.
Ondersteuners en begeleiders
Ondersteuners/begeleiders mogen gratis mee naar binnen. Het gratis ticket kun je boeken via ons online ticketsysteem en is te koop aan de kassa in het museum.
Hulphonden
Hulphonden zijn toegestaan in het museum.
Audiotour
Onze audiotour is ook geschikt voor mensen die slechthorend zijn, doordat je de audiotour kunt verbinden met je eigen (gehoor)apparaat. Dit kan met de app MapMyVisit die te downloaden is via Google Play of in de App Store. In MapMyVisit vind je ook de uitgeschreven teksten van de audiotour.
Het geluid van onze audiotour is versterkt met de techniek van Knisper. Dit betekent dat deze ook voor mensen met licht gehoorverlies goed te verstaan zijn.
Een rustig(er) bezoek
Wil je het museum graag bezoeken op een rustiger moment? Kom dan niet in het weekend, maar bijvoorbeeld op een maandag. Ook na 15.00 uur is het meestal rustiger in Het Scheepvaartmuseum. Als je advies wilt over rustige tijden op een specifieke dag, kun je contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch via 020 523 22 22 of door te mailen naar info@hetscheepvaartmuseum.nl.
Wil je tijdens je bezoek een rustige ruimte opzoeken? Op maandag t/m vrijdag is de bibliotheek geopend. Daar is het stil en kun je even rustig zitten.
Hidden Disabilities Sunflower
The Hidden Disabilities Sunflower keycord is een hulpmiddel waarmee je vrijwillig kunt delen dat je een handicap of aandoening hebt die misschien niet meteen duidelijk is, en dat je misschien behoefte hebt aan een helpende hand, begrip of meer tijd. Door de Hidden Disabilities Sunflower keycord te dragen, geef je aan ons aan dat je wat extra steun, hulp of tijd nodig hebt.
Medewerkers van Het Scheepvaartmuseum die een Hidden Disabilities Sunflower button dragen, maken kenbaar dat ze de betekenis van het symbool begrijpen en graag meedenken met personen met een verborgen beperking.
Museumbezoek met kinderen
Wil je Het Scheepvaartmuseum bezoeken met kinderen? Op onze familiepagina vind je praktische informatie hierover.