/>
  • Wanneer: Zondag 26 februari
  • Hoe laat: Van 13.00 - 16.00 uur
  • Voor wie: Bezoekers met Javaans-Surinaamse roots

Op 26 februari organiseert Het Scheepvaartmuseum een rondleiding voor bezoekers met Javaans-Surinaamse roots door de tentoonstelling Mens op Zee.

Na de rondleiding kunnen de bezoekers verhalen en herinneringen uitwisselen in een intergenerationele Verhalensalon.

Op zondagmiddag 2 april vindt er een vergelijkbare middag plaats. Lees er hier meer over.

De reis van Satijem Martosentiko

Tijdens deze rondleiding door Mens op Zee is er speciale aandacht voor het migratieverhaal van Satijem Martosentiko (Banjoemas, 1901), dat Yvette Kopijn (Universiteit van Amsterdam) vastlegde voor haar promotieonderzoek en dat thans te zien en te beluisteren is in de tentoonstelling. Satijem Martosentiko was een van de vrouwen die in 1924 aan boord ging van de Simaloer I met bestemming Suriname, waar zij als contractarbeidster tewerkgesteld zou worden op plantage Zoelen.

Zeldzame glasnegatieven

Tijdens hun onderzoek voor Mens op Zee ontdekten de curatoren Sara Keizer en Rose Ieneke van Kalsbeek twee glasnegatieven waarop de vrouwen tijdens de ontscheping van de Simaloer II te zien zijn. Een zeldzaamheid, aangezien vrouwelijke contractarbeiders nauwelijks op de gevoelige plaat zijn vastgelegd. 

Ontdek het verhaal van Satijem en de zeldzame glasnegatieven

Het migratieverhaal van Satijem Martosentiko en de opgedoken glasnegatieven zullen tijdens de rondleiding nader worden toegelicht door Norine Maniran. Na de rondleiding worden de bezoekers uitgenodigd voor een intergenerationele Verhalensalon, waarbij zij onder begeleiding van Yvette Kopijn (overgeleverde) verhalen en herinneringen uitwisselen van de geschiedenis van contractarbeid.

Mede mogelijk gemaakt

Mens op Zee is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij, Mondriaan Fonds, Fonds21 en de participanten van Het Compagnie Fonds.