- Wanneer: zondag 14 mei
- Hoe laat: 13.00 uur
- Duur: 2 uur
- Kosten: kosteloos met een museumentreebewijs, stadspas of museumkaart
Veel mensen ervaren de zee als een plek van vrijheid. Kun je beter jezelf zijn als je los bent van de wal? En bestaan er andere regels op zee? Tijdens een talk op zondagmiddag 14 mei bespreken we dit onderwerp met queer oud-bemanningsleden.
Het Scheepvaartmuseum onderzoekt queer cultuur op koopvaardijschepen tussen 1950 en 1980 met het oral history project Zee van Ruimte. Dit is een atelierruimte ingericht bij de tentoonstelling Mens op Zee.
Onderzoeker Bob van de Poll interviewde oud bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen en voegt daarmee een belangrijk verhaal toe aan de collectie van Het Scheepvaartmuseum. Deze middag blikken we terug met queer oud bemanningsleden terug op een bijzondere periode uit hun leven: de feestjes, stiekeme avonturen en hun gedeelde identiteit.
Schrijf je hier in voor dit programma, dat kosteloos is met een geldig museumentreebewijs. Is de toegangsprijs een struikelblok? Laat het ons dan per mail weten via educatie@hetscheepvaartmuseum.nl.
Programma
Gesprek
Groepsgevoel, het vinden van een thuis aan boord, het verschil tussen land en zee. Onderzoeker Bob van de Poll gaat in gesprek met een oud bemanningslid over zijn tijd op zee.
Lezing
Onderzoeker Dr. Jo Stanley doet al jaren onderzoek naar (Britse) queer geschiedenis op zee en neemt ons deze middag mee in haar research, het meest indrukwekkende verhaal en het belang van het vastleggen en doorgeven van onderbelichte queer geschiedenissen.
Atelier en napraat
Er is een atelierruimte ingericht rond het oral history project 'Zee van Ruimte. Queer cultuur op koopvaardijschepen 1950 - 80'. In dit atelier zijn onder andere de verhalen van Charles en Gillis te zien zijn over hun tijd op de SS Rotterdam. Na afloop praten we met elkaar na met een kop koffie.
Bio Jo Stanley
Dr. Jo Stanley schrijft en adviseert over gender gerelateerde onderwerpen binnen de zeevaart, over het verleden en in connectie met vandaag. Haar baanbrekende boek Hello Sailor! en gelijknamige tentoonstelling onthullen 'gay heavens’ aan boord; een unieke en uitgesproken tegencultuur op Britse passagiersschepen van 1950-’90. Ze is verbonden aan het Blaydes Maritime Centre van de Universiteit van Hull in het Verenigd Koninkrijk en werkt internationaal samen aan diverse onderzoeken.
Lees meer over de LHBTI+-cultuur aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen in de jaren ’50 tot ’80 in het artikel LHBTI+-cultuur op Zee.