• Wanneer: vrijdag 27 oktober
  • Hoe laat: 20.00 - 21.30
  • Duur: 1,5 uur
  • Voor wie: volwassenen
  • Kosten: 10,- (zie onderstaande tekst voor meer informatie)
  • Aanmelden: Via de ticketbutton

Dit jaar tijdens Black Achievement Month werkt Het Scheepvaartmuseum samen met choreograaf en danser Sedrig Verwoert. Kom kijken naar The Ritual onder de sterrenhemel. 

“Iedereen wordt geboren, groeit, vindt zijn plek binnen een collectief en ontwikkelt zich tegelijkertijd als individu. De individuele transformatie van één persoon weerspiegelt bovendien eigenlijk de geschiedenis van de mensheid an sich: een zorgeloos, paradijselijk begin, gevolgd door het ontwikkelingsproces dat verandering brengt.” – Alan Watts

The Ritual 

Één ritueel, twee lichamen. De transformatie, stap voor stap, naar een nieuwe identiteit. Hoe vind je ruimte in jezelf om te veranderen? En hoe vind je verbinding met de ruimte om je heen en met elkaar? In The Ritual onder zoekt Sedrig Verwoert identiteit als iets cultureels, lichamelijk en seksueels. Laat je meeslepen in dit prachtige duet uitgevoerd door Sedrig Verwoert en Alanna Archibald samen met Phantom Wizard, Ranie Ribeiro en J.J. Scoop. Speciaal voor deze uitvoering is de choreografie uitgebreid, de voorstelling duurt een uur. 

Credit: Alex Avgud

“Het Scheepvaartmuseum staat voor mij voor een gedeelde geschiedenis. Een geschiedenis met diepe roots en connectie met het water. Water staat voor zo veel. En schepen hebben een belangrijke rol gehad in het vervoeren van tot slaafgemaakte mensen. Dus de connectie is groot.

We raken hier verschillende thematieken aan, waarbij er een groot ritueel plaatsvindt. Een ritueel dat ons doet transformeren naar een nieuwere laag van zijn. Maar ook vooral tot elkaar. En een spirituele ontlading. Laten we vooral de verantwoordelijkheid nemen on de gelaagdheid van onze gedeelde geschiedenis samen te ontdekken.” - Sedrig Verwoert

Programma: 

19.30        Inloop 
20.00        Performance The Ritual 
21.20        Q&A Sedrig Verwoert (Engelstalig) met borrel aansluitend 

Ticketprijs

De ticketprijs bedraagt 10 euro. 

Is de toegangsprijs een struikelblok? Deel dan je contactgegevens educatie@hetscheepvaartmuseum.nl onder vermelding van ‘Ticket BAM’. 

Black Achievement Month 

De Black Achievement Month wordt jaarlijks in de maand oktober georganiseerd. Het festival heeft als doel de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers te zetten. Bekijk het volledige programma op de website hier

Sedrig Verwoert 

Sedrig Verwoert is geboren in Suriname en verhuisde op driejarige leeftijd naar Amsterdam waar hij later Urban Contemporary dance studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. In 2013 won hij de eerste prijs in de prestigieuze Eurovision Young Dancers Competitie. Hij kreeg een beurs van de Van den Ende Foundation om zijn training voort te zetten met Igal Perry, artistiek directeur van de American Peridance Contemporary Dance Company. Een jaar later sloot Verwoert zich aan bij zijn dansgezelschap in New York, waarna hij de stap maakte naar de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël in 2015. In 2017, kwam hij terug naar Nederland en tekende een contract als danser bij ICK Amsterdam. Sinds 2019 is Verwoert freelance danser en vertolkte hij stukken van onder andere Emio Greco en Pieter C. Scholten. 

Verwoert werkt daarnaast al een aantal jaar als choreograaf. Bij de Nationale Opera en Ballet presenteerde hij zijn solo The hard rocks will seem soft to us (2019) en het stuk L’Autre Côté (2020). Hij is Young Creative Associate bij het gezelschap sinds begin 2021. In deze functie maakte hij de dansfilm I Feel It Too. In samenwerking met Nick Verstand en Bart Hess maakte Verwoert het stuk Do All Dogs Go To Heaven? (2022) Ook werkte hij mee als choreograaf en danser aan Beyoncé's visuele album Black is King en hij was artist in residence Bij De Appel Art Centre. In 2021 stelde Verwoert het programma samen voor Black Achievement Month waar ook zijn solo Renaissance in première ging. 

Verwoert is genomineerd voor verschillende prijzen en won de BNG Bank Dance Award en de Leo Spreksel Award. Hij werkte eerder samen met Palais de Tokyo in Parijs, Het Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum Schiedam en Dutch Design Week. 

Alanna Archibald 

Alanna Archibald begon haar danstraining in Los Angeles toen ze acht jaar oud was bij de Yuri Grigoriev School of Russian Ballet. Op haar vijftiende deed ze auditie voor The Los Angeles County High School of the Arts waar ze door studeerde en tegelijkertijd kreeg ze privéles van Julia Bourlina, voormalig danser van het Kirov Ballet. Op haar zestiende werd ze geselecteerd als een van de twintig studenten aan de Rudra Bejart School and Atelier, waar ze ballet, modern, percussie, en zang studeerde terwijl ze ondertussen haar diploma haalde aan STAR Prep Academy, een privéschool in Los Angeles. Na het afronden van de tweejarige opleiding werd ze gekozen voor het gezelschap, Ballet Beljart en trad op over de hele wereld als eerste danser en solist. Na dertien jaar besloot ze als freelancer te gaan dansen bij verschillende gezelschappen in Europa. 

Phantom Wizard - Isha Forster 

Phantom Wizard is een artiest, componist en multi-instrumentalist uit Amsterdam. Hij maakt experimentele klanken die zijn persoonlijke ervaringen met fysieke, spirituele en abstracte aspecten van het leven verkennen. 

Improvisatie is essentieel voor zijn praktijk en dient als sleutel tot zijn onderbewustzijn. Deze hoogstpersoonlijke benadering van het creëren geeft hem een steeds dieper begrip van zijn veelzijdige bestaan.

Ranie Ribeiro   

Producent en harpist Ranie Ribeiro, voorheen bekend als D-Ribeiro werkte met verschillende erkende labels samen (Midlight Records and 4 Lux Recordings among others). De Rotterdamse Ribeiro schakelt moeiteloos tussen genres variërend van soulful techno naar jazz. Waar zijn eerdere beats warm en uptempo waren, doet hij met zijn laatste singles Individuality, Kanda & Lights Out aan introspectie. Met het gebruik van harp en percussie verlegt Ribeiro grenzen en laat zijn nieuwe volwassen sound te horen in oren in oren in oren in n remixes voor de Nederlandse pop artiests Meetsysteem (Nous Klaer, 2019) en Nana Adjoa (Bloomer Records, 2021). Recenter werkte Ribeiro aan releases van Super Sonic Jazz and Dekmantel’s Best of 2020. 

  
Onder zijn vorige naam D-Ribeiro, bracht de Kaapverdische producer de EP’s Purple Ghost Dance (2014), What’s Up Girl? (2015) en de single Down You Will Get (2013) uit, die met veel applaus werden ontvangen door critici en publiek. Hij begon met produceren door zijn achtergrond als DJ. Naast het draaien van platen wilde hij ook eigen muziek maken. Dit resulteerde in zijn eerder EP The Circus (2013). Hij draaide onder andere op festivals als Solar Weekend, Indian Summer Festival en DGTL. Ranie Ribeiro richt zich volledig op zijn muzikale carrière als producer, componist en harpist.  

J.J Scoop

J.J Scoop is een hedendaagse griot die zichzelf uit doormiddel van Spoken Word/Poëzie en muziek als saxofonist. Met zijn woorden en sound integreert en honoreert hij invloeden van heden, verleden en toekomst.