• Wanneer: zaterdag 4 november
  • Hoe laat: 19.00 - 02.00 uur
  • Voor wie: volwassenen
  • Kosten: Tickets zijn UITVERKOCHT

Dit jaar staat museumnacht bij Het Scheepvaartmuseum volledig in het teken van eten. Bezoek de nieuwe tentoonstelling 'Food for Thought' van Kadir van Lohuizen. Ontdek de waarde van eten in beeld, muziek, installaties en workshops. Overal in het museum is iets te doen!

Ga mee op Food Tour  

Hoeveel kilometer legt voedsel af voordat het op je bord ligt? En door wie wordt jouw eten geproduceerd? Ga mee met een speedtour en ontdek de nieuwe tentoonstelling Food for Thought van Kadir van Lohuizen over ons huidige voedselsysteem.   
 
Tijden: Tussen 19.15 en 00.00 uur start er elk kwartier een nieuwe tour  

Startlocatie: tweede verdieping Noord  
   

Doe mee met de workshop 'Tekenen als een foodie' 

Je ontbijt fotograferen of een gedekte tafel naschilderen: al eeuwenlang is eten een inspiratiebron voor foodies en kunstenaars. Kun jij eten tot kunst maken? Kijk eens goed naar het eten en maak je eigen moderne stilleven.   
 
Tijden: 19.00 - 1.30 uur 
Locatie: Open Plein  
 

Ontdek 'Eten aan boord door de eeuwen heen' 

De bibliotheekcollectie van Het Scheepvaartmuseum is een schatkamer aan verhalen. Aan de hand van menukaarten, handschriften, boeken, recepten en voorraadlijsten vertellen Diederick Wildeman (conservator) en Marja Goud (hoofd bibliotheek) over het eten aan boord van schepen. Ze gaan hierbij in op drie verschillende tijdperken.   
 
Tijden: 19.30, 20.30 en 21.30 uur (duur: 20 min)  
Locatie: bibliotheek  
 

Leer meer over de geschiedenis van koffie en chocolade

Ken jij de geschiedenis van koffie? Of weet je welke route chocolade heeft afgelegd? Proef een stukje geschiedenis in de food-installatie Kom naar 'Savoring the Unsaid' van Tabili en ontdek de waarde van voedsel. Van de geschiedenis van de VOC tot ons huidige voedselsysteem: allerlei verschillende verhalen krijg je op je bord. 
 
Tijden: 19.15 uur, tot het op is   
Locatie: begane grond Noord 

Ga in gesprek met Jip van den Toorn

Jip van den Toorn ken je van haar vlijmscherpe beeldcolums voor de Volkskrant of misschien heb je haar gezien in Crisisberaad op Lowlands. Voor de tentoonstelling Food for Thought maakte ze een serie illustraties waarin ze reflecteert op de tentoonstelling. We gaan met haar in gesprek over haar werkwijze en inspiratiebronnen.
 
Tijd: 20.00
Locatie: Tentoonstelling Food for Thought

Geniet van muziek van STEWWW Sound  

Op het Open Plein mixen Kingdom Sound, Zoë Janice en Folake verschillende muziekstijlen tot een smakelijke avond. Het hele muziekprogramma is powered by Stewww.  
 
Tijden: vanaf 22.00 uur 
Locatie: Open Plein