/>
  • Wanneer: 18 juni 2024
  • Hoe laat: Tussen 18.30 en 21.30
  • Voor wie: iedereen
  • Kosten: gratis
  • Aanmelden: via de blauwe button op deze pagina

Het NiNsee en Het Scheepvaartmuseum zijn verheugd om samen de jaarlijkse Keti Koti Lezing aan te kondigen, die op dinsdag 18 juni plaatsvindt. Dit jaar wordt de lezing gegeven door bestsellerauteur Thomas Harding.

De Keti Koti Lezing 2024 is een belangrijk moment, waarop we stilstaan bij de geschiedenis van de slavernij en de blijvende impact daarvan op het heden. Dit jaar wordt de lezing gegeven door bestsellerauteur Thomas Harding. Deze lezing is onderdeel van het programma Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat door de overheid van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 is uitgeroepen. We nodigen iedereen van harte uit om deze bijzondere avond bij te wonen en samen te reflecteren op de betekenis van vrijheid en rechtvaardigheid voor ons allemaal.

De Demerara-opstand door verschillende ogen

Thomas Harding, wiens moeders familie rijkdom vergaarde door plantages waar tot slaaf gemaakten moesten werken, verdiepte zich in de rol van Groot-Brittannië in de slavernij. Zijn onderzoek leidde hem naar de Demerara-opstand van 1823: destijds de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in het Britse Rijk.

Tijdens de Keti Koti Lezing deelt Harding het verhaal van de opstand door de ogen van vier personen: de tot slaaf gemaakte man Jack Gladstone, de missionaris John Smith, de kolonist John Cheveley en de politicus en slavenhouder John Gladstone, vader van een toekomstige Britse premier. Harding bespreekt hoe zijn onderzoek leidde tot vragen over de nalatenschap van slavernij vandaag, op cultureel, politiek en moreel vlak. Harding onderzoekt of afstammelingen van degenen die profiteerden van slavernij verantwoordelijkheid moeten nemen voor de ‘White Debt’, en benadrukt de dringende noodzaak van erkenning, educatie en herstelbetalingen.

Maritiem koloniaal verleden

Bij Het Scheepvaartmuseum vertellen we verhalen over maritieme geschiedenis vanuit verschillende perspectieven, en ontdek je als bezoeker welke invloed de maritieme wereld heeft op mensen en samenlevingen. Slavernijverleden en koloniale ongelijkheid zijn uiteraard onderdeel van deze maritieme geschiedenis. In september opent daarom een nieuwe vaste tentoonstelling over het maritieme koloniale verleden in het Atlantisch gebied en de doorwerking daarvan in onze huidige samenleving. 

De Keti Koti Lezing met het NiNsee is onderdeel van de programmering in aanloop naar deze tentoonstelling. Zo vindt op 17 juni de Conferentie trans-Atlantisch slavernijverleden plaats, met in de avond aansluitend een lezing van Tiya Miles. Daarnaast is op dit moment binnen de serie Atlantische Vensters de installatie van Kevin Osepa te zien, die je voorafgaand aan de Keti Koti Lezing gratis kunt bezichtigen.

Programma

18.30 - 19.30 uur: Inloop/bezoek Atlantisch Venster (gastconservator Dyonna Benett is aanwezig om vragen te beantwoorden)
19.30 - 19.33 uur: Opening door Wendeline Flores
19.33 - 19.38 uur: Welkomstwoord door Urwin Vyent (NiNsee)
19.38 - 19.43 uur: Welkomstwoord door Michael Huijser (Het Scheepvaartmuseum)
19.43 - 19.48 uur: Introductie Keynote door Wendeline Flores
19.48 - 20.30 uur: Keynote speech door Thomas Harding
20.30 - 20.45 uur: Q&A met Wendeline Flores & Thomas Harding
20.45 - 21.30 uur: Borrel

De Keti Koti Lezing is in het Engels.
De toegang is gratis; vooraf aanmelden is verplicht.

Over White Debt

Hardings boek White Debt werd in 2022 gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland (in Nederlandse vertaling met de titel Witte schuld). Het werd genomineerd voor de Moore Prize for Human Rights Writing, en door The Times Literary Supplement en iNews uitgeroepen tot boek van het jaar. The Guardian schreef over het boek: ‘briljant… indrukwekkend… vol details die je koude rillingen bezorgen. Harding laat zien hoe geschiedschrijvers een actieve rol kunnen spelen, ten goede of ten kwade, in het kaderen van deze morele vragen.’ NRC selecteerde het als ‘het lezen waard’ over het Nederlandse slavernijverleden, en Trouw schreef ‘het is een grondig gedocumenteerde, ontzagwekkende geschiedenis… een urgent boek’.

Over Keti Koti

Tijdens Keti Koti - Surinaams-Nederlands voor ‘Verbroken Ketenen’ - herdenken we de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën op 1 juli 1863. Ondanks deze formele afschaffing moesten veel tot slaaf gemaakten in Suriname nog tien jaar langer onder ‘staatstoezicht’ op de plantages blijven werken. Hierdoor kwam de slavernij voor velen pas daadwerkelijk ten einde op 1 juli 1873. Deze dubbele herdenkingsdata zorgen ervoor dat er vandaag de dag verschillende perspectieven bestaan over het aantal jaren sinds de afschaffing - 150 jaar of 160 jaar.

Op 1 juli vieren we Keti Koti ook met een gratis heri heri maaltijd op het Open Plein in Het Scheepvaartmuseum.