Daan Roosegaarde heeft als gastconservator van Het Scheepvaartmuseum een heel bijzondere zaal ingericht met ruim 20 werken uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum. En creëerde 'Horizon'. Lees ook het interview met Daan Roosegaarde in het NRC [onderaan deze pagina].
Welke schilderijen koos Daan?
De tentoonstelling biedt een nieuwe blik op ruim 20 schilderijen van Het Scheepvaartmuseum, van 1666 tot 1956, door deze allemaal op hoogte van de horizon en naadloos tegen elkaar aan te presenteren. Een golf van licht toont en verbergt deze verborgen schatten uit het depot van het museum.
5 schilderijen uitgelicht
Hieronder lichten we 5 schilderijen uit, die Daan Roosegaarde uitkoos voor zijn tentoonstelling in het Pop-Up Museum:

Gezicht op het IJ en Amsterdam
Gastconservator Daan Roosegaarde koos o.a. dit unieke schilderij van Reinier Zeeman (1661) met uitgestrekte horizon van Amsterdam. De schilder schilderde een grote verscheidenheid aan schepen waarmee hij zijn kennis over zeevaart liet blijken. Wat zie je nog meer?

The burning of Sheerness
Dit schilderij is een absolute eyecatcher vanwege de kleurcompositie. Een bijzondere afwisseling in de horizonreeks die Daan Roosegaarde bij elkaar bracht. Wat vertellen de schilders van dit nachtelijke tafereel en wat speelt zich hier af?

Man over boord
Een man overboord op open zee is zeer zorgwekkend. Het schilderij van Louis Meijer laat zien dat er o.l.v. Prins Hendrik de Zeevaarder met een sloep werd gezocht naar de man die van de ra (dwarsboom aan het zeil) viel. Hoe liep het voor deze drenkeling af?

De Engelse vloot op de rede van La Rochelle 1628
Dit schilderij van Abraham de Verwer (1633) valt behoorlijk op in de zaal van het DWDD Pop Up museum. Met een lengte van meer dan 4 meter en bijna 2 meter hoogte springt dit werk in het oog. Wellicht valt het je direct op: op dit schilderij zie je geen Nederlandse schepen. Waarom eigenlijk niet?

Het raderstoomschip Arti et Amicitiae in de wending, 1850
Dit werk van Willem Gruyter jr. is een bijzonder schilderij in de tentoonstelling van het DWDD pop-up museum, omdat het een nieuwe discipline in de scheepvaart belicht. Namelijk: de stoomvaart. Zie je de grote pluim boven het schip? Ook met gehesen zeilen werd er volop kolen gestookt.
Meer over Daan Roosegaarde & het Pop-Up museum

Sneak peek in de zaal van Daan
Het Scheepvaartmuseum heeft onder leiding van gastconservator Daan Roosegaarde de grootste zaal mogen benutten. Tijd voor een bezoekje, voordat de deuren open gaan! Kriebels en hoge verwachtingen.

Daan als een tornado in ons depot
Conservator Cécile Bosman: 'Op 24 augustus raasde er een tornado door het schilderijendepot en keek ik aan het einde van de dag met verwarde haren, maar met een opgefriste blik naar ons bezit'. Die dag was Daan Roosegaarde op bezoek gekomen.

Persbericht Het Scheepvaartmuseum in DWDD
Vanaf 29 januari 2016 is in het Allard Pierson Museum in Amsterdam de 2e editie van het De Wereld Draait Door Pop-Up Museum te zien. Aan deze tijdelijke tentoonstelling werken 9 gastconservatoren en 11 musea mee. Gastconservatoren zijn onder andere..
Interview met Daan Roosegaarde in NRC 28 januari 2016

In het NRC-interview van 28 januari jl. met Daan Roosegaarde vertelde Daan over zijn visie, zijn schilderijkeuzes en zijn Roosegaardiaanse oplossing.
In het NRC van 28 januari verscheen een prachtig interview met Daan Roosegaarde door Gretha Pama. Over zijn schilderijkeuzes, zijn (levens)visie, hoe Daan zijn depotbezoek vond en veel meer. Lees in de pdf het hele interview.
Fragment: "De schilderijen tonen de mens op zijn meest kwetsbaar: gevuld met een verlangen om te ontdekken, dobberend in de grote zee. We hebben allemaal een eerste en een derde horizon. De eerste horizon gaat over huur betalen, eten, werken. De derde horizon gaat over de nieuwe ons, waar wil ik naartoe, waar word ik gelukkig van. De horizon. De lijn die ons allemaal verbindt. Dat is de inspiratie voor deze zaal."
Lees hier het hele interview met Daan Roosegaarde in het NRC.
Adres DWDD Pop-Up Museum
Het DWDD (De Wereld Draait Door) Pop-Up Museum 2.0 is in het Allard Pierson Museum in Amsterdam en is dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur.
Adres: Oude Turfmarkt 127, Amsterdam.