Ga aan de bak met Ralph's recept voor pavlova. Met dit gebakje dat zijn oorsprong vindt in Nieuw Zeeland, kun je eindeloos variëren.
Een pavlova is een gebakje dat oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland komt. Het is in de jaren 20 van de vorige eeuw bedacht ter ere van een bezoek van de Russische balletdanseres Anna Pavlova . Dat was toen heel gebruikelijk, er zijn veel gerechten vernoemd naar bekendheden die ergens te gast waren; Tompouche (naar een bekende circusartiest), Carpaccio (naar de 14e eeuwse schilder waar toen een tentoonstelling van was in Venetië), Beef Wellington. Van ons koningshuis zijn onder andere Wilhelmina en Juliana vereeuwigd in een gerecht.
Veel van die gerechten overleven de tand des tijds niet heel goed, maar de pavlova dus wel. Dat is waarschijnlijk vooral omdat je er heel goed mee kunt variëren en het niet moeilijk is om te maken.
Deze pavlova maken we met Zwitserse room en verse aardbeien. Je kunt ook heel goed ander fruit gebruiken (bramen, frambozen, mango, rabarber) maar ook andere zaken zoals koffie, koekjes, likeur of snoep. Datzelfde geldt voor de Zwitserse room: banketbakkers room, gewoon slagroom of mascarpone ... Het kan allemaal!
Aardbeien zoals we die nu kennen zijn niet zo Nederlands of Europees als veel mensen denken. Er zijn nog wel wat bosaardbeien in het wild, maar die lijken niet op de aardbeien zoals je die bij de groenteboer aantreft. Dat is eigenlijk altijd een van soort met een Amerikaanse afkomst. Ze worden wel gewoon in Nederland gekweekt, maar komen oorspronkelijk niet uit Europa. Daarnaast zijn er ook nog eens heel veel verschillende soorten aardbeien (zo’n 200) die flink verschillen qua smaak. De meest verkochte soorten zijn de Elsanta en de Sonata. Dat is vooral omdat die wat steviger en dus makkelijker te vervoeren zijn. Vraag je groenteboer eens naar Lambada’s, Gariguettes of Kennedy aardbeien, dat is echt wat anders (en maar iets duurder).
aardbeien pavlova
recept voor 4- 6 stuks Pavlova:
- 3 eiwitten (de eigelen hebben we straks nodig voor de Zwitserse room, dus niet weggooien!)
- 150 gram suiker
- 5 ml citroensap
- 15 gram maïzena
zwitserse room
- 3 eigelen
- 75 gram suiker
- 35 gram bloem
- 350 ml melk
- ½ vanille stokje, vanille aroma of vanille suiker (maar dan dat gewicht van de suiker afhalen)
- 200 ml room
pavlova maken
- Mix in een heel schone kom de eiwitten stijf. Het makkelijkst is dat met een handmixer.
- Zodra het begint te schuimen voeg je beetje bij beetje de suiker toe.
- Als het eiwit al flink stijf is voeg je ook de maïzena en citroensap toe.
- Leg een flinke lepel van dit mengsel op een bakpapier op een bakplaat, ikzelf gebruik hiervoor een opscheplepel. Je zou genoeg moeten hebben voor 4-6 lepels.
- Dit gaat heel lang de oven in. Zet de oven niet op hete lucht, maar gewoon ouderwets op boven- en onder warmte, zo’n 100º C. De pavlova's hebben anderhalf tot twee uur nodig.
zwitserse room maken
- Eerst maken we banketbakkersroom door de eigelen, suiker en bloem te mengen met een klein deel van de melk.
- Zet de rest van de melk op het vuur met de vanille. Maak de melk warm, maar laat het niet koken, dat zou de smaak echt negatief beïnvloeden.
- Als de melk warm is mengen we dit van het vuur af met het eigeelmengsel en dan gaat het weer terug in de pan op het vuur. Vanaf nu moet je wel goed roeren, want het mengsel kan snel verbranden.
- Blijf goed roeren tot het begint te koken (nu wel), laat het 2 minuutjes goed doorkoken (al roerend) en stort het dan op een bord. Op die manier koelt het snel af. Dek het af met een stukje folie of bakpapier.
- Als het is afgekoeld mixen we slagroom stijf. Dit kan zonder suiker. Dan met de mixer de banketbakkersroom even luchtig kloppen en de slagroom er door heen spatelen.
- Sla nu een deuk in de pavlova, vul dit met een flinke lepel Zwitserse room en garneer af met aardbeien naar keuze. Eet smakelijk!