Het gebruik van wilde kruiden en planten in de keuken is helemaal hip, maar ook al zo oud als de weg naar Rome. Dit geldt ook voor het koken met paardenbloemen. Chef-kok Ralph Dahlhaus deelt zijn recept voor paardenbloemgelei.
Je kunt alles van de paardenbloem eten, maar echt lekker is het niet per se. De bladeren worden wel eens afgedekt, net als bij witte asperges. Zo blijven de bladeren wit of geel, ze worden dus niet groen. Je krijgt dan molsla. Dat smaakt een beetje als witlof.
Ook heel lekker is de gelei die je kunt maken van het geel van de paardenbloem. Het is wel wat werk; je hebt zo’n 200 bloemen nodig voor 1 potje. Dat lijkt heel veel, maar voor dat zelfde potje honing moeten bijen wel 250.000 bloemen bezoeken!
Het eindresultaat is lekker, het smaakt erg naar honing, en het schijnt ook gezond te zijn. Het stuifmeel zou bepaalde soorten hooikoorts kunnen voorkomen. Of dat echt zo is weet ik niet, maar het zou best kunnen natuurlijk.
ingrediënten
- ca. 200 gele paardenbloemen
- geleisuiker 2:1
- de schil van 1/4e sinaasappel
- water
- een heel schone (jam)pot
bereidingswijze
- Pluk alle gele blaadjes. Dat is even wat werk. Was de bloemen niet! dan spoelt al get stuifmeel al weg. We gaan het nog 2 keer koken en door een heel fijne zeef, dus eventuele beestjes gaan er wel uit.
- Doe ze in een pan en zet net onder water.
- Doe de sinaasappelschil erbij.
- Breng dit aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur uit, een deksel op de pan en dan 24 uur laten rusten.
- Zeef het mengsel door een fijne theedoek, kaasdoek of koffiefilter.
- Voeg per 100ml vloeistof 50 gram geleisuiker toe.
- Breng nu weer aan de kook en laat 3 minuten doorkoken.
- Doe het in schone potten.
- Het kan zijn dat de gelei een beetje troebel blijft, dat komt door de stuifmeel en is dus ook helemaal niet erg.