De tentoonstelling Food for Thought van Kadir van Lohuizen zet je aan het denken over de producten die je in je winkelmandje stopt. Zo ook over de ingrediënten van je feestdiner. Wij vroegen daarom onze chef-kok Ralph Dahlhaus gerechten te maken voor een feestelijk etentje vol met alternatieve producten van dichtbij en van het seizoen.
Salade van radicchio, broeivet en cranberry met geitenkaas en walnoten
Ingrediënten
- 1 krop radicchio
- 100 g broeivet (veldsla of rucola kunnen als alternatief)
- 50 g gedroogde cranberry's
- 75 g zachte geitenkaas
- 50 g walnoten
- 2 el honing
- 2 el balsamicoazijn
- 4 el extra vierge olijfolie
- 1 tl Dijonmosterd
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Bereidingswijze
- Walnoten karamelliseren
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de walnoten kort tot ze lichtbruin zijn.
- Voeg 1 eetlepel honing toe en roer goed door tot de walnoten bedekt zijn.
- Haal de walnoten uit de pan en leg ze op een stuk bakpapier om af te koelen.
- Radicchio en broeivet voorbereiden
- Was de radicchio en broeivet goed en laat uitlekken.
- Snijd de radicchio in grove stukken. Combineer deze met de broeivet in een grote slakom.
- Dressing maken
- Meng de balsamicoazijn, olijfolie, Dijonmosterd en de overgebleven 1 eetlepel honing in een kommetje.
- Klop goed door met een garde of vork en breng op smaak met zout en peper.
- Cranberry's weken (optioneel)
- Als de cranberry's erg droog zijn, kun je ze kort in warm water laten weken (5-10 minuten). Giet ze daarna goed af.
- Salade samenstellen
- Voeg de cranberry's toe aan de slakom met de radicchio en broeivet.
- Verkruimel de geitenkaas over de salade.
- Voeg de karamelliseerde walnoten toe.
- Dressing toevoegen
- Besprenkel de salade met de dressing vlak voor het serveren.
- Hussel de salade eventueel voorzichtig door, of serveer de dressing apart.
Uitleg producten:
Radicchio is familie van de witlof en oorspronkelijk afkomstig uit Italië. Ze worden ook in Nederland flink verbouwd in een aantal variaties: radicchio Trevise, radicchio di Chiggia en radicchio di Castelfranco zijn de bekendste soorten. Het uiterlijk verschilt per soort, maar de smaak is redelijk gelijk. De kenmerkende rode kleur krijgen ze pas als de temperatuur daalt – net zoals sinaasappels pas oranje kleuren als het kouder wordt. Tot het einde van het jaar komen ze in Nederland uit de volle grond en dat maakt dat ze deze tijd van het jaar op hun lekkerst zijn. Ze hebben net als witlof een beetje een bittere smaak die goed combineert met zure smaken en noten. Dat doen we dan ook in dit gerecht.
Broeivet lijkt een beetje op veldsla, maar is veel kleiner en eigenlijk de enige slasoort die van oudsher in de wintermaanden in Nederland groeit. Als het een heel strenge winter is zal de oogst tegen vallen, maar broeivet kan tegen een stootje. Het heeft een wat nootachtige smaak.
Cranberry heeft een zure bes die vooral in Canada veel verbouwt wordt. Men associeert het weer meer met de Verenigde Staten, maar het groeit ook op de Waddeneilanden, met name Terschelling. De Nederlandse naam is Lepeltjesheide, al wordt het op Terschelling ook wel Pieter-Sipkesheide genoemd. Naar de vinder van een aangespoeld vaatje cranberries dat de origine van de cranberries op dat eiland verklaard.
Geitenkaas is een kaassoort die het in de Nederlandse biologische melkveehouderij heel goed doet. Tegenwoordig wordt er op dat gebied ook steeds meer gedaan met koeien- en schapenmelk, maar je merkt dat de ervaring die er vanaf de jaren ’90 al is zich door vertaald naar veel bedrijven die een enorm hoge kwaliteit kunnen leveren. In elke supermarkt zijn er dan ook wel goede, duurzame, lokale geitenkazen te vinden.
Walnoten groeien natuurlijk gewoon in Nederland, er zijn zelfs wat kwekers. Vreemd genoeg zijn de walnoten in de grotere supermarkten vrijwel allemaal afkomstig uit landen als Chili of de Verenigde Staten. Bij een notenspecialist of een natuurwinkel heeft ze waarschijnlijk wel lokaal.