Bekijk in de tentoonstelling Cartografie hoe het westerse wereldbeeld is bepaald door Nederlandse kaartenmakers vanaf de zestiende eeuw. Reis van Amsterdam via Brazilië en Zuid-Afrika naar Australië, Indonesië en India.
Cartografie: verfijnde kunstwerken
Het westerse wereldbeeld is bepaald door kaarten en kustaanzichten die zijn gemaakt door cartografen uit Nederland vanaf het einde van de zestiende eeuw. In de tentoonstelling Cartografie bekijk je de bevindingen van deze kaartenmakers die de wereld over voeren.
Amsterdam, de belangrijkste haven- en handelsstad van de Republiek, is het vertrekpunt van de tentoonstelling. Reis mee met Nederlandse schepen naar de plekken waar de cartografen in de zeventiende en achttiende eeuw terecht kwamen. Via Brazilië en Zuid-Afrika worden Australië, Indonesië en India bereikt. Terug in Europa worden de gegevens vastgelegd in prenten en kaarten.
de Amsterdamse haven als startpunt en toegangspoort
De zeventiende-eeuwse haven van Amsterdam is eigenlijk zoveel groter dan het op het eerste oog lijkt. De hele stad is de haven van Amsterdam. Kaartmateriaal laat zien hoe de stad uitgroeide tot het centrum van handel met pakhuizen en vaarwegen door de hele stad. Zo laat een panorama van Amsterdam goed zien hoe de handel vanuit alle windrichtingen naar de stad kwam en hoe Hollandse producten de wijde wereld in gingen.
reflectie: Ade Darmawan
Het Scheepvaartmuseum biedt kunstenaars graag een podium om een hedendaagse visie op het koloniale verleden te presenteren. Met het vierluik The battle & water angle reflecteert de Indonesische kunstenaar Ade Darmawan op de eeuwenlange Nederlandse aanwezigheid en overheersing van Indonesië. Hij presenteert zowel het verleden als het heden door middel van een lenticulaire druk, waarbij het beeld verandert als je het werk vanuit een andere hoek bekijkt. De Nederlandse aanwezigheid komt tevoorschijn en verdwijnt weer.
Cartografie wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, het Mondriaanfonds, het VSBfonds, het Compagniefonds, TomTom en P.W. Janssen's Friesche Stichting.