De tentoonstelling Republiek aan Zee laat zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd. Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. De Hoofdgalerij is het startpunt van een museumbezoek.
"De tentoonstelling Republiek aan Zee is nadrukkelijk geen Nederlands maritiem heldenverhaal." - De Volkskrant
"De tentoonstelling vertelt het welbekende verhaal over hoe de Nederlanders in de zeventiende- en achttiende eeuw de wereldzeeën overvoeren, maar voegt daar ook nieuwe perspectieven aan toe." - Het Parool
"Wie beter kijkt, ziet ook de schaduwkant van de VOC." - Trouw
de tentoonstelling
Ontdek meer over de achtergrond van de tentoonstelling die over de cruciale rol van water in de geschiedenis van de Republiek gaat.
thema's: van admiraliteit tot koninkrijk
In Republiek aan Zee komen verschillende thema's uit de maritieme geschiedenis van Nederland aan bod. Maar welke zijn dat precies en wat vertellen ze ons?
verhalen uit Republiek aan Zee
Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. Welke topstukken zijn dit en wat voor verhaal vertellen deze?
in de media
Republiek aan Zee is niet onbesproken gebleven. De tentoonstelling zorgt voor verschillende mooie publicaties in de media.
reflecties op het museum
Hedendaagse kunstenaars geven hun perspectief op de maritieme geschiedenis. Beeldend kunstenaar Tja Ling Hu tekende een kaart van China. Dichters Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz en Esmay Usmany schreven een gedicht.
video's
Bij de tentoonstelling Republiek aan Zee in de Hoofdgalerij zijn verschillende video-opnames gemaakt.
Republiek aan Zee wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, het Mondriaanfonds, het VSBfonds, Het Compagnie Fonds, Samenwerkende Maritieme Fondsen en P.W. Janssen's Friesche Stichting.