Aan boord van het SS Rotterdam werkte in de jaren zestig een relatief groot aantal gay bemanningsleden in de hoteldienst. Het Scheepvaartmuseum interviewde oud-opvarenden, die vertellen over een groep gay bemanningsleden tussen wie een gedeelde identiteit en een sterk gemeenschapsgevoel bestonden.

De gay bemanningsleden aan boord hadden hun eigen subcultuur met eigen kenmerken. Door de tolerante houding van de rederij en de overige opvarenden kon deze subcultuur binnen bepaalde grenzen floreren. De mannen ervoeren het SS Rotterdam en havensteden als New York als toevluchtsoorden waar zij aan de conservatieve verwachtingen in Nederland konden ontsnappen. Het waren plekken waar zij zichzelf konden zijn.  

Het Scheepvaartmuseum laat de resultaten van onderzoek naar deze periode aan boord van het SS Rotterdam zien in een kleine presentatie, waarin de mannen zelf aan het woord zijn. Luister naar de verhalen van Toon, Henk en Meindert en maak kennis met Gillis en Charles, die herinneringen aan hun tijd aan boord van het SS Rotterdam ophalen.

De presentatie Zee van Ruimte is vanaf 8 juli 2024 te zien in de Presentatieruimte aan het Open Plein.  

Charles en Gillis vertellen over hun tijd aan boord, werkend op ss Rotterdam

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen

Harry Mosch