/>

In de noordhal, richting de steiger met het VOC-schip Amsterdam, staat sinds 2011 een bakstenen muur, gemetseld door de Schotse kunstenaar Nathan Coley genaamd 'Bringing back the ballast'. 

Het verhaal achter het kunstwerk van Nathan Coley 

Deze bakstenen muur is een project van de Britse kunstenaar Nathan Coley (Glasgow, 1967). Hij liet zich inspireren door ballast in het vrachtruim van schepen van de Nederlandse handelscompagnieën VOC en WIC. Deze schepen namen op weg naar bestemmingen in Afrika, Azië en Amerika veel minder goederen mee dan op de terugreis. In plaats daarvan dienden bakstenen om het deels lege schip te stabiliseren.

Volgeladen met koloniale producten voeren de schepen terug naar Nederland. De stenen bleven achter in havensteden als Galle (Sri Lanka), Paramaribo (Suriname) en St. Eustatius (Caribisch Nederland). Vaak werden ze terplekke gebruikt voor de bouw van forten, pakhuizen, poortgebouwen, huizen en kerken. 

In 2011 reisden 6000 zeventiende-eeuwse stenen in een zeecontainer vanuit Nederland langs havens van het oude koloniale handelsnetwerk. Daar werden de achtergelaten bakstenen aan de lading toegevoegd. Met die ballaststenen werd vervolgens deze muur in het museum gemetseld. Zo geeft Coley vorm aan het 'gewicht' van de koloniale geschiedenis en toont hij de ballast van het Nederlands verleden die doorwerkt in de huidige maatschappij.
 

Bringing back the ballast (2011)

Bringing back the ballast (2011)

Door de Schotse kunstenaar Nathan Coley (1967), te zien in de noordhal van Het Scheepvaartmuseum.