/>

Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen (1963) richtte de laatste jaren zijn camera op de wereldwijde voedselindustrie. Hij werkte als fotojournalist al decennialang voor nationale en internationale media en won meerdere prijzen. Het Scheepvaartmuseum werkte al eerder met Kadir van Lohuizen rondom de tentoonstelling Rijzend Water in 2019.

Kadir van Lohuizen (Nederland, 1963) is als fotograaf van vele markten thuis. In recente jaren deed Kadir uitvoerig onderzoek naar de wereldwijde voedselindustrie. Als begin van dit onderzoek legde hij de complete Nederlandse voedingsketen vast: van het hoogtechnologisch aangepaste zaadje tot de Edammerkaas voor de export. Voor Food for Thought keek hij verder dan Nederland en ging hij de hele wereld over: van Kenia tot China en van de Verenigde Staten tot het Midden Oosten.

In 2019 en 2020 presenteerde Het Scheepvaartmuseum al eerder een tentoonstelling met Kadir: Rijzend Water. Deze tentoonstelling bracht met meeslepende fotografie de wereldwijde impact van de stijgende zeespiegel in beeld.

Ook heeft Kadir diverse conflicten in Afrika en elders ter wereld vastgelegd, maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten over de zeven wereldrivieren, de consequenties van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, de migratie in de Noord- en Zuid-Amerika en de (slechte) manier waarop zes megasteden omgaan met afval.

Met zijn fotoreeks over afval in wereldsteden won hij in 2018 een World Press Photo Award. Ook won hij de Zilveren Camera in 1994, 1997 en 2001.

Kadir heeft talloze prijzen en awards gewonnen in de fotojournalistiek en is medeoprichter van NOOR Images. In 2000 en 2002 zetelde hij in de jury van de World Press Photo-wedstrijd en tot voor kort was hij lid van de Raad van Toezicht van de World Press Photo Foundation. Kadir geeft regelmatig lezingen, is fotografiedocent en woont in Amsterdam.