De Banda-eilanden zijn onlosmakelijk verbonden met de maritieme geschiedenis van Nederland. Vanuit de vraag hoe het bewogen verleden doorwerkt naar het heden en de toekomst, fotografeerde Isabelle Boon de jongeren van de eilanden.
Ooit de enige plek op aarde waar nootmuskaat groeide, was het geïsoleerde Banda (Molukken, Indonesië) voor de VOC van enorme waarde. Tot op de dag van vandaag resoneert de Nederlandse aanwezigheid in de cultuur en het fysieke landschap. Hoe kijken de jongeren van de Banda-eilanden naar hun geschiedenis? Willen ze juist het verleden van zich afschudden of zijn ze trots op de eilanden, haar sterk eigen identiteit en erfgoed? Willen ze weg of juist blijven? Hoe zien zij hun toekomst? De tentoonstelling I love Banda is een beeldverslag over identiteit en het universele van jong zijn tegen de achtergrond van een gedeeld verleden.
Het Parool: "De expositie van foto’s van Isabelle Boon is prachtig en biedt volop nieuwe inzichten in de complexe banden tussen Nederland en Indonesië, nu en toen."
NRC: "Boons beeldverhalen zijn intiem, maar doen je ook afvragen hoe lang de inmiddels afgezonderde cultuur ook afgezonderd blijft."
online opening I love Banda | Isabelle Boon
Op 6 mei 2021 vond de online opening van de nieuwe tentoonstelling I love Banda van fotografe Isabelle Boon plaats. Kijk hier de opening terug.
de tentoonstelling
I love Banda gaat over de invloed van een koloniaal verleden op de Banda-archipel van vandaag. Vanuit het perspectief van zes jongeren ontvouwt zich een gelaagde vertelling over erfgoed, identiteit en jong zijn. Lees meer over de tentoonstelling.
Isabelle Boon
Wie is Isabelle Boon, wat is haar uitgangspunt en hoe gaat ze te werk? Lees hier alles over de maker van I love Banda.
de geschiedenis van de Banda-eilanden
Tot halverwege de achttiende eeuw was de bergachtige Banda-archipel vrijwel de enige plek op aarde waar de muskaatboom voorkwam. De enorme vraag naar de opbrengsten van deze boom – nootmuskaat en foelie – maakte Banda tot een belangrijk handelscentrum.
minicolleges
Bij de tentoonstelling I love Banda is een serie van drie minicolleges gemaakt. Bekijk ze hier allemaal.
publicatie I love Banda
Naast de tentoonstelling komen meer dan vierhonderd foto’s van de zes hoofdpersonen samen in de gelijknamige publicatie I love Banda. Het fotoboek bevat 320 pagina’s en is geschreven in het Engels en Indonesisch en is voorzien van een voorwoord van professor Fridus Steijlen, KITLV en VU. De publicatie is voor €50,- beschikbaar in de museumwinkel en de webwinkel. Let op: opent in een nieuw venster.
in de media
Lees in de pers gepubliceerde artikelen over I love Banda hier terug.
epiloog
Voor haar project I love Banda portretteerde Isabelle Boon tussen 2016 en 2019 zes Bandanese jongeren met wie ze een bijzondere band opbouwde. Hoe gaat het nu met hen?
online expositie van het Westfries Museum
Op 8 mei 2021 lanceerde het Westfries Museum in Hoorn Pala - Nutmeg tales of Banda: een vernieuwende online presentatie over de rijke geschiedenis en cultuur van de Banda-eilanden.