/>

programmamaker Coen Verbraak in gesprek met ‘gerepatrieerden'

“De Oranje was het begin van een nieuw leven. Dat schip was onze vrijheid. Wij hebben het overleefd, dat gevoel had ik wel. […] Dat schip lag daar in die zonnegloed met dat rooie kruis. Dat was de ontsnapping.” Dieter van der Schilden over zijn herinnering aan de Oranje. 

programmamaker Coen Verbraak ging speciaal voor de tentoonstelling in gesprek met tien personen die met de Oranje ‘repatrieerden’.

Dit onderdeel gebruikt cookies

Accept cookies
Informatie & instellingen

Na de capitulatie van Japan en de daarop volgende Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd, komt een eerste migratiestroom vanuit Nederlands-Indië en later Indonesië naar Nederland op gang. Tussen 1945 en 1965 maken naar schatting 300.000 Indische Nederlanders de overtocht naar hun nieuwe ‘vaderland’. Voor enkelen duizenden onder hen is de Oranje het schip waarmee zich deze koerswijziging voltrekt. Programmamaker Coen Verbraak ging speciaal voor deze tentoonstelling in gesprek met tien personen die met de Oranje ‘repatrieerden’. Deze persoonlijke verhalen over vertrek, de tijd aan boord en het nieuwe leven in Nederland komen aan bod in een indrukwekkende film. In de tentoonstelling wordt de film, samen met indringende portretten die fotograaf Jitske Schols van hen maakte, getoond.

De tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd was van 8 september 2018 tot en met 18 juli 2019 te zien in Het Scheepvaartmuseum en werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds en de VriendenLoterij.