Bij de tentoonstelling 'ms Oranje | koers gewijzigd' is veel mooi en interessant beeldmateriaal verzameld en gemaakt, zoals minicolleges en interviews met opvarenden van het schip.
de tewaterlating van de Oranje door koningin Wilhelmina
De doop van het passagiersschip Oranje op 8 september 1938 door koningin Wilhelmina is een enorme happening. Na de doop zou het schip soepel het IJ in moeten glijden, maar er gebeurde niets...
trailer 1: ms Oranje - schip naar de toekomst
Trailer van de tentoonstelling 'ms Oranje | Koers gewijzigd' met daarin openhartige interviews tussen 'gerepatrieerden' en programmamaker Coen Verbraak. In deze trailer vertellen Evert Baumgarten en Jan de Vos tot Nederveen Cappel over de avonturen die zij aan boord van het motorschip Oranje beleefden.
trailer 2: ms Oranje - schip naar de toekomst
Trailer van de tentoonstelling 'ms Oranje | Koers gewijzigd' met daarin openhartige interviews tussen 'gerepatrieerden' en programmamaker Coen Verbraak. In deze trailer vertelt Greet Wessels Beljaars over het verdriet dat zij voelde toen zij haar woonplaats Jakarta moest verlaten.
minicollege 1: ms Oranje | een iconisch schip
ms Oranje was een iconisch passagiersschip. Het schip heeft een veelbewogen geschiedenis en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Enkele opvallende kenmerken maken het schip uniek.
minicollege 2: het luxe interieur van ms Oranje
Aan boord van het iconische passagiersschip ms Oranje baadden de opvarenden van de eerste klasse in luxe en comfort. Conservator Sarah Bosmans vertelt hoe maar liefst 40 kunstenaars en bedrijven ervoor zorgden dat het interieur van het schip er zo mooi mogelijk uit zag.
minicollege 3: ms Oranje als hospitaalschip
Van luxe droomschip tot drijvend hospitaal: door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moet de Oranje noodgedwongen van koers veranderen. Het schip transformeert in een hospitaalschip dat gewonde, geallieerde soldaten van het front weer veilig thuis brengt.
minicollege 4: repatriëren met ms Oranje
In augustus 1945 komt er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, roept Indonesië zijn onafhankelijkheid uit en ondergaat de Oranje een laatste grote transformatie. In plaats van gewonde soldaten, vervoert het schip vanaf nu duizenden repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië.
trailer: ms Oranje | koers gewijzigd
van 8 september 2018 t/m 18 juni 2019 was de tentoonstelling 'ms Oranje | Koers gewijzigd' te zien in Het Scheepvaartmuseum. Hierin stond zowel de geschiedenis van het bijzondere en iconische motorschip 'Oranje' als de verhalen van de opvarenden centraal.
ms Oranje | koers gewijzigd: de reünie
Op 18 juli 2019 organiseerde Het Scheepvaartmuseum een reünie voor de mensen zonder wie de tentoonstelling 'ms Oranje | koers gewijzigd nooit zo'n groot succes was geworden: alle opvarenden van de Oranje die hun verhaal met ons wilden delen en vele andere betrokkenen.