Stichting Het “Meyjes Fonds” heeft bij Het Scheepvaartmuseum een fonds op naam ingesteld; het ‘Meyjes Wetenschappelijk Onderzoek Fonds Scheepsbouw’. Het rendement van dit fonds wordt aangewend voor het aanstellen van een wetenschappelijk onderzoeker -voor een periode van vijf jaar- die studie verricht naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepsbouw, met de Amsterdamse houten scheepsbouw als zwaartepunt.
Stichting het “Meyjes Fonds” is opgericht in 1904 door Jeremias Meyjes Jr. en Mr. Fokke Eduard Posthumus Meyjes. De primaire doelstelling van de stichting was aanvankelijk het verlenen van bijstand aan leden en nakomelingen van de familie Meyjes en is recent uitgebreid tot aan de familie Meyjes verwante doelstellingen.
De donatie aan het museum vloeit voort uit de historische relatie van Het Scheepvaartmuseum met de familie Meyjes. In de collectie van het museum bevindt zich een belangrijke verzameling scheepsmodellen, foto’s, prenten en technische tekeningen die door Jeremias Jr. in 1926 aan het museum is geschonken. De familie Meyjes woonde en werkte sinds het midden van de achttiende eeuw in de directe omgeving van het huidige museum en de Oostelijke eilanden. Aan de Kattenburgergracht hadden zij maar liefst zes scheepswerven, waaronder De Eendracht, Het Witte Kruis, De Witte Oliphant, De Hoop, De Zwarte Raaf en De Gouden Leeuw. Daarnaast waren zij eigenaar van een rederij met zeilschepen die voeren op Nederlands-Indië en de Oostzee.