- Wanneer: 18 januari 2024
- Hoe laat: 13.00 - 17.30 uur
- Voor wie: collega's en andere betrokkenen uit de museale en culturele sector
- Kosten: gratis
- Aanmelden: via de link onderaan de pagina
Op donderdag 18 januari 2024 vindt bij Het Scheepvaartmuseum de meet-up VOC-schip Amsterdam: een eerlijk gesprek over presentaties over koloniaal verleden plaats. We nodigen betrokkenen uit de museale en culturele sector van harte uit om mee te doen aan dit open gesprek.
Het Scheepvaartmuseum werkt aan een nieuwe inrichting van de replica van het VOC-schip Amsterdam. Deze zomer zijn nieuwe tekstborden en illustraties op het schip geplaatst. De vlaggen met het VOC-logo wapperen niet meer. Ook heeft het museum in 2023 een nieuwe organisatie-specifieke Hoofdnorm Diversiteit en Inclusie vastgesteld, waarin we onder meer de verantwoordelijkheid nemen de verwevenheid van koloniale geschiedenis en maritieme geschiedenis te duiden naar een breed publiek.
Tijdens deze middag voeren we een eerlijk gesprek. In de overtuiging dat we kunnen leren van elkaars ervaringen en uitdagingen, delen we inzichten die we hebben opgedaan en die we nog dagelijks opdoen over diversiteit en inclusie, en presentaties over koloniaal verleden en de doorwerking hiervan in het heden. Onze samenwerkingen rondom de herinrichting van het VOC-schip Amsterdam zijn hierbij een vertrekpunt. We openen deze meet-up over de doorwerking van het koloniale verleden door ook stil te staan bij de actualiteit. Hoe gaan we als musea bijvoorbeeld om met wat er nu in Gaza gebeurt?
Programma
Moderator meet-up: Nadine Ridder
Illustrator Anna June – die ook de illustraties op het schip maakte – verzorgt een sneltekening.
13.00 - 13.30 Inloop
Aanmelden voor de break-outsessies
13.30 - 14.10 Presentaties
- Muziek door Sites of Memory.
- Welkom door Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum.
- Eefje Valkema (hoofd Publiek en Programma, Het Scheepvaartmuseum) sluit aan bij de actualiteit in Palestina en presenteert de nieuwe Hoofdnorm van Het Scheepvaartmuseum op het gebied van D&I. Met deze norm maken medewerkers en leidinggevenden stappen op het gebied van D&I, vanuit een eigen verhaal dat past bij het museum en onze missie om een meer verbindende rol in de samenleving te spelen.
- Samenwerkingspartner Sites of Memory doet een boekje open over waarom en hoe zij de samenwerking aangingen met Het Scheepvaartmuseum, en hoe dit leidde tot de keuze om de vlaggen met VOC-logo weg te halen van het schip. Welke inzichten geven zij andere instellingen graag mee?
14.10 - 15.00 Panelgesprek
Panelgesprek over presentaties over koloniale geschiedenis, en de samenwerking die organisaties daarin met elkaar aan gaan. Met:
- Raul Balai (Sites of Memory);
- Stefanie van Gemert (hoofd educatie & inclusie, Het Scheepvaartmuseum);
- Martine Gosselink (directeur, Mauritshuis);
- Rochelle van Maanen (oprichter Dekolonisatienetwerk);
- Sophie Tates (hoofd programmering en publicaties, Stadsarchief Amsterdam).
15.00 - 15.15 Pauze
15.15 - 15.45 Break-outsessie 1
- Welke keuzes maakte Het Scheepvaartmuseum op het VOC-schip Amsterdam?
Een korte tour door de Amsterdam en een gesprek over de nieuwe stops van de audiotour, die vanuit een kritisch perspectief reflecteren op de VOC.
Wat is er tot nu toe veranderd op het schip? Wat denken huidige bezoekers van de veranderingen? Waar liggen nog kansen tot een meerstemmige presentatie? En hoe vervolgt het museum nu de herinrichting?
- Preview Atlantische Vensters #2
Elk jaar steken ongeveer 300 studenten uit Curaçao de Atlantische Oceaan over om in Nederland te gaan studeren. Hoewel de overheid jongeren aanmoedigt om in het buitenland te studeren, is er weinig inspanning om hen na hun studie terug te laten keren.
Met Rito di Paso werpt Kevin Osepa een reflectie op de historische koloniale relatie tussen Nederland en Curaçao en hoe deze doorwerkt op het hedendaagse leven van de bevolking van Curaçao. Meer hierover lees je in het artikel Verbonden via het water, dat verschenen in is in de laatste editie van Zeemagazijn.
- Plantage Alkmaar
Begin 2023 organiseerde Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling Plantage Alkmaar: Alkmaar in Suriname 1745-heden.
Wat ging er goed hierbij? En wat kon beter? Over de leermomenten, de tentoonstelling en de totstandkoming ervan.
- Stadsarchief Amsterdam
In het kader van het herdenkingsjaar maakten Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname samen de tentoonstelling Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611.
Hoe pak je dat aan: één tentoonstelling in twee landen, en met een oceaan tussen de partners?
15.45 - 16.15 Break-outsessie 2
In de tweede break-outsessie kun je kiezen uit dezelfde programmaonderdelen als bij break-outsessie 1.
16.15 - 16.30 Afsluiting
Afsluiting en presentatie snelschets.
16.30 - 17.30 Borrel
Mogelijkheid om met elkaar na te praten over de middag.
Door het hele programma heen is er veel tijd om ervaringen uit te wisselen en samen op eigen casussen in te gaan.
Dit programma is alleen toegankelijk op aanmelding. Je kunt je aanmelden voor de meet-up via deze link.
Je bent van harte welkom om op de dag van de meet-up een bezoek te brengen aan de replica van het VOC-schip Amsterdam, onze nieuwe tentoonstelling Food for Thought en/of de rest van het museum. Met je Museumkaart heb je toegang tot alle tentoonstellingen. Heb je geen Museumkaart maar wil je voorafgaand aan de meet-up wel graag het museum bezoeken? Geef dit dan aan bij je aanmelding voor de meet-up. We zorgen dan dat er die dag een entreebewijs voor je klaarligt bij de kassa van het museum.