Afgelopen weekend was Eid al-Fitr, waarmee het einde van de vastenmaand ramadan wordt gevierd. Bij Het Scheepvaartmuseum vond deze ramadan voor het tweede jaar op rij een iftar plaats, waarbij we samen met buurtbewoners het vasten doorbraken.
Op zondag 23 maart opende Het Scheepvaartmuseum haar deuren tijdens de ramadan. Voor veel buurtbewoners en collega’s van het museum is de ramadan een bijzondere maand. Zij kwamen daarom bijeen voor een gezamenlijke iftar, georganiseerd door het Buurtcomité Oostelijke Eilanden, dat al jarenlang buurt-iftars verzorgt. De iftar is de maaltijd waarmee het vasten tijdens de ramadan dagelijks wordt verbroken.
Gedurende de avond zorgde het Amsterdams Andalusisch Orkest voor livemuziek. Een van de orkestleden opende de iftar met een oproep tot gebed. Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur, Evenementen en Inclusie- en Antidiscriminatiebeleid) was aanwezig om de bezoekers toe te spreken, net als Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum.
Vervolgens was het tijd om samen te genieten van diverse lekkernijen, zoals harira en Marokkaanse koekjes. Tijdens de maaltijd ontstonden mooie ontmoetingen en gesprekken tussen de ruim 260 aanwezigen, waaronder buurtbewoners, lokale ondernemers, straatcoaches, wijkagenten en medewerkers van Het Scheepvaartmuseum. Speciaal ontworpen gesprekskaarten hielpen bezoekers om met elkaar in dialoog te gaan over wat de ramadan voor hen persoonlijk betekent.
Bezoekers konden hun herinneringen aan deze avond vastleggen bij een photobooth, waar enthousiast gebruik van werd gemaakt. Als feestelijke afsluiting verzorgde het Amsterdams Andalusisch Orkest opnieuw een optreden, waarbij diverse gasten spontaan begonnen mee te zingen.
Met dank aan
Wij bedanken Dock, Buurtcomité Oostelijke Eilanden, Stichting CuRINeSa en het Amsterdams Andalusisch Orkest hartelijk voor de fijne samenwerking en deze geslaagde avond.
Thuishaven
De iftar is onderdeel van ons Thuishavenprogramma, waarbij we maandelijks een activiteit organiseren voor buurtbewoners. Dit doen we altijd samen met een of meerdere buurtpartners. Zo worden het museum en de buurt meer met elkaar verbonden en wordt het museum een thuishaven voor iedereen.