Iedereen is vanaf zaterdag 5 juni weer welkom in onze veilige haven. Met zeeën aan ruimte is een bezoek aan Het Scheepvaartmuseum coronaproof.

Behoefte aan een kompas voor een museumbezoek? Ontdek deze vijf hoogtepunten uit de vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Koop hier je ticket en reserveer alvast een starttijd.

1 | de Hoofdgalerij: Republiek aan zee 

Het onbestaande schip

Het onbestaande schip

De Admiraliteit van Amsterdam wilde stadhouder Prins Maurits een cadeau aanbieden ter ere van zijn daden. Daarom werd de zeeslag opgeleukt met een prinsgezind niet bestaand schip.   

Een goed begin op de begane grond. In de tentoonstelling Republiek aan zee schitteren vijftig topstukken uit het Nederland van de 17e en 18e eeuw. Onder het motto ‘Water verbindt werelden’ is te zien hoe ons land altijd verbonden is geweest met de wereld via handel, oorlog, ambacht en de ontwikkeling van kunstnijverheid. De Zeeslag bij Gibraltar is het allergrootste schilderij uit de collectie. Maritiem meester Van Wieringen vulde met zijn penseelstreken een formaat van maar liefst vijf meter breed. De Spaanse vloot werd in 1607 bij de baai van Gibraltar aangevallen door ongeveer dertig Nederlandse oorlogsschepen. De zeeslag is op bombastische wijze gevisualiseerd. En wie weet… is wat er verbeeld is op dit doek het állereerste nepnieuws dat ooit is verspreid. Want er staat een schip op dat er in werkelijkheid niet bij was! 

2 | VOC Data Experience 

Erfgoedspecialist Dyonna Bennett en historici Jelle van Lottum, Suze Zijlstra, Wim Manuhutu, Lodewijk Petram en Matthias van Rossum geven uitleg bij de data of belichten deze vanuit een verrassend perspectief. 

De geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is lang bejubeld en nu berucht. De VOC Data Experience, ontwikkeld door onderzoeksinstituut Huygens ING, is een nieuwe eigentijdse manier om naar deze geschiedenis te kijken. De Experience sluit naadloos aan bij de ambities van Het Scheepvaartmuseum om verschillende perspectieven op de geschiedenis van de VOC en het VOC-schip Amsterdam te verzamelen en tonen. Spectaculaire datavisualisaties van indrukwekkende historische datasets helpen bezoekers een mening te vormen over de rijke geschiedenis van de VOC. Gebruikers kunnen zelf op zoek gaan naar verborgen verhalen in gedigitaliseerde gegevensverzamelingen of doen dat aan de hand van prikkelende stellingen van zes experts. Ontdek de VOC- Data Experience op het open plein.

3 | stap aan boord van het VOC-schip Amsterdam en de clipper Stad Amsterdam

Bezoek het gerenoveerde VOC-schip

Bezoek het gerenoveerde VOC-schip

De ware publiekstrekker ligt weer voor anker. Stap aan boord van de replica van het VOC-schip Amsterdam. Na een renovatie afgelopen winter schittert het in al haar schoonheid: het spiegelretourschip Amsterdam. Dit type schip was het belangrijkste en grootste goederenschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In de 17e en 18e eeuw zeilden de Oost-Indiëvaarders naar Azië. De schepen vervoerden op de terugreis naar Nederland specerijen, porselein, thee, zijde en textiel. Er is van alles op schip te ontdekken voor kinderen en tegelijkertijd is het voor Het Scheepvaartmuseum het vertrekpunt voor een goed gesprek over de veel bewogen VOC-geschiedenis. 

Er ligt nog meer moois aan de steiger! De clipper stad Amsterdam is tijdelijk aangemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. Een tallship dat de sfeer ademt van de ruige, 19e eeuwse zeevaart, met de luxe van de 21e eeuw. Belangrijk: vergeet je ID-kaart of paspoort niet voor toegang tot het schip, dat zich op internationale wateren begeeft.

4 | nieuwe fototentoonstelling: I love Banda – Isabelle Boon

I love Banda

I love Banda

Hoe is het om op te groeien tussen koloniaal erfgoed dat zo nadrukkelijk aanwezig is in het landschap en de cultuur? 

I love Banda beleeft een primeur met publiek. In de tijdelijke tentoonstelling van documentair fotograaf Isabelle Boon stralen lichtbakken waarop mooie landschappen en vrolijke mensen staan de bezoeker tegemoet. Toch vertelt de tentoonstelling meer dan het oog in eerste instantie ziet. Tot halverwege de 18e eeuw was de bergachtige Banda-archipel vrijwel de enige plek op aarde waar de muskaatboom groeide. Contacten van de Bandanezen met handelaren uit alle uithoeken van Azië bestonden lang voordat de eerste Europeaan er voet aan wal zette. De VOC eist begin 17e eeuw haar plek in de zeer lucratieve specerijenhandel op barbaarse wijze op. Nog steeds resoneert de voormalige Nederlandse koloniale aanwezigheid in de cultuur en het fysieke landschap van de archipel. De verhalen van zes Bandanese jongeren die Boon drie jaar lang volgde zijn te zien in de kleurrijke tweede zaal. Hoe zien zij hun verleden en toekomst? 

5 | genieten op Het Dek 

Een keuze maken tussen het museum, een uitgebreide lunch of een drankje op het terras? Dat hoeft niet meer! Het Scheepvaartmuseum heeft het allermooiste terras van Amsterdam op het water met een heerlijke lunch- en borrelkaart. De ligging is op het zuiden en westen, dus als het zonnetje schijnt zit de zonaanbidder gebakken. Ander pluspunt: er zijn ook ijsjes te koop die verkoeling bieden op warme dagen. Nog een ultiem goede reden voor een bezoek: alles uit het restaurant is zelfgemaakt. Van het koekje bij de koffie tot de vinaigrette in de salade. Eerlijke streekproducten staan aan de basis van elk recept dat door chefkok Ralp Dahlhaus zorgvuldig bij elkaar is gezocht.