100 jaar geleden opende Hare Majesteit Koningin Wilhelmina Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam Zuid. Het museum huisde collectiestukken van de Vereeniging Nederlandsch Scheepvaart Museum. Halverwege de jaren '70 verhuisde het museum naar de huidige locatie in 's Lands Zeemagazijn.
100 jaar open voor het publiek!
Hoera! Vandaag vieren we het 100-jarig bestaan van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. 100 jaar geleden, op 1 november 1922 openden namelijk de deuren van het nieuwe Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Opening door Koningin Wilhelmina in Amsterdam Zuid
1 november 1922 was een druilige, koude en zwaarbewolkte dag in Amsterdam. Op deze middag reed Koningin Wilhelmina een kleine 600 meter in een open koets van het Concertgebouw in de hoofdstad naar de hoek van de Cornelis Schuytstraat en de Lairessestraat. In een volle grote zaal van het Concertgebouw had een gezelschap net het begin van de feestelijke opening van het nieuwe Scheepvaartmuseum in Amsterdam meegemaakt. Toespraken en muziek hadden elkaar afgewisseld. Daarna volgde voor een kleiner deel van het gezelschap de korte tocht naar het nieuwe gebouw van het gloednieuwe Scheepvaartmuseum. Na zo’n acht jaar van voorbereiding kon daar eindelijk het eerste gebouw van het Scheepvaartmuseum worden geopend. Het Scheepvaartmuseum was toen nog niet gevestigd in het huidige Zeemagazijn, maar een veel kleinere huisvesting elders in Amsterdam.
Oprichting Vereeniging Nederlandsch Scheepvaart Museum
Voor dit openingsmoment in 1922 - in 1916 - was door een aantal personen uit de scheepvaart-, kunst- en cultuurwereld de Vereeniging Nederlandsch Scheepvaart Museum opgericht. Het doel van deze vereniging was om een groot nationaal scheepvaartmuseum te realiseren. Als eerste werd met zeer veel energie en geld een verzameling van schilderijen, scheepsmodellen, schilderijen, prenten, tekeningen en boeken en handschriften bijeengebracht. Dit initiatief trok zeker de aandacht. Veel particulieren, bedrijven en instituten vonden dat met de oprichting van een nationaal scheepvaartmuseum men nu eindelijk een plaats hadden waar ze hun kostbare, historische stukken konden worden ondergebracht.
Een groots gebouw
De eerste bestuurders hadden het plan een groots museumgebouw in Amsterdam neer te zetten. Beroemde architecten als De Bazel werden gevraagd om een gebouw te ontwerpen. Als locaties werden ruime plekken op prominente plaatsen gedacht, waaronder zelfs de Dam, de plaats waar nu het Nationaal Monument is. Na acht jaar zoeken en slinkende budgetten werd uiteindelijk voor een tijdelijke huisvesting gekozen. Deze 'tijdelijke' huisvesting op het hoekje van de Cornelis Schuytstraat en De Lairessestraat zou echter meer dan vijftig jaar duren.
Midden jaren '70 verhuisde het Scheepvaartmuseum naar de huidige locatie aan het Kattenburgerplein, ’s Lands Zeemagazijn. Dit monumentale gebouw uit 1656 is ontworpen door Daniel Stalpaert als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Lees hier meer over het gebouw.
In mei 2001 werd het huidige depotgebouw in gebruik genomen naast het museum, op het Marineterrein. Van 2007 - 2011 onderging 's Lands Zeemagazijn/ Het Scheepvaartmuseum een ingrijpende verbouwing (zie halverwege deze pagina over het gebouw), waarbij o.a. klimaatbeheersing werd aangelegd en een enorme en indrukwekkende glazen overkapping over het Open Plein werd geplaatst.
Lees waar Het Scheepvaartmuseum nu voor staat, de missie en ons motto 'Water verbindt Werelden'.