Na een afwezigheid van acht jaar is de Koningssloep vanaf heden weer te bewonderen in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Tijdens een spetterende opening, omlijst met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, is de Koningssloep woensdagavond gepresenteerd aan ruim 300 gasten.
Slechts een kleine week daarvoor werden het bijna 200 jaar oude schip en het bijbehorende nieuwe, speciaal ontworpen schiphuis vervoerd via land en water. In thuishaven Amsterdam gaan vanaf nu elke ochtend vanaf 9:00 uur de deuren open voor bezoekers.
Directeur Pauline Krikke van Het Scheepvaartmuseum is zeer verheugd met de terugkeer van het kroonjuweel van het museum: ’Het is bijzonder om na zo'n lange afwezigheid de terugkeer te mogen vieren. De Koningssloep is opgeknapt en vaarklaar. Het museum is iedereen die hieraan heeft bijgedragen bijzonder erkentelijk.’
Grondige onderhoudsbeurt
De Koningssloep, ook wel 'de gouden koets te water' genoemd, heeft een grondige onderhoudsbeurt ondergaan. Mede dankzij een extra schenking van 1 miljoen euro door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij, en de specialistische inzet van AkzoNobel is dit unieke vaartuig opgeknapt en geheel gereed om in volle glorie te bewonderen. Hiermee keert een publiekslieveling terug naar Het Scheepvaartmuseum. Met de nieuwe opstelling in het schiphuis zijn de gouden ornamenten dichterbij dan ooit, waardoor deze goed te bewonderen zijn door het publiek.
Gebruik Koningssloep
Het unieke vaartuig is een roeisloep die in 1816 op de toenmalige marinewerf in Rotterdam werd gebouwd voor koning Willem I. De Koningssloep werd sindsdien door het staatshoofd gebruikt voor officiële gelegenheden zoals staatsbezoeken, jubilea, een vlootschouw en tewaterlatingen. De sloep heeft dienst gedaan tot 1962: het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard was de laatste gelegenheid waarbij de sloep gevaren heeft.
Over Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In twaalf prikkelende en interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker op zijn eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis. Sfeervolle tentoonstellingen tonen het beste uit de vooraanstaande collecties. Bovendien zijn er speciale tentoonstellingen voor families, zoals 'Het verhaal van de Walvis' en 'Het leven aan boord'. Met zo'n 330.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn, een monumentaal gebouw uit 1656 dat werd gebouwd in de Gouden Eeuw.