/>

Kroonjuweel De Koningssloep keert dit najaar terug in Het Scheepvaartmuseum

Na een afwezigheid van acht jaar is de Koningssloep vanaf 15 oktober 2015 opnieuw te zien in Het Scheepvaartmuseum. Aan de museumsteiger, tegenover het VOC-schip 'Amsterdam', wordt de Koningssloep in een speciaal ontworpen schiphuis tentoongesteld.

De architect van dit schiphuis is Liesbeth van der Pol, voormalig Rijksbouwmeester, die ook tekende voor de renovatie van Het Scheepvaartmuseum en het depot op het Marineterrein Amsterdam.

De Koningssloep, ook wel 'de gouden koets te water' genoemd, heeft een grondige onderhoudsbeurt ondergaan. Dankzij een extra schenking van 1 miljoen euro door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij, en de specialistische inzet van AkzoNobel is dit unieke vaartuig volledig gerenoveerd en geheel gereed om in volle glorie te bewonderen. Hiermee keert een publiekslieveling terug naar Het Scheepvaartmuseum. Met de nieuwe opstelling in het schiphuis zijn de gouden ornamenten dichterbij dan ooit, waardoor deze goed te bewonderen zijn door het publiek.
Het unieke vaartuig is een roeisloep die in 1816 op de toenmalige marinewerf in Rotterdam werd gebouwd voor koning Willem I. De Koningssloep werd sindsdien door het staatshoofd gebruikt voor officiële gelegenheden zoals staatsbezoeken, jubilea, het afnemen van een vlootschouw en tewaterlatingen. De sloep heeft dienst gedaan tot 1962: het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard was de laatste gelegenheid waarbij de sloep gevaren heeft. Het icoon werd daarna tentoongesteld in Het Scheepvaartmuseum waar het vanaf 15 oktober aanstaande, na een afwezigheid van acht jaar, weer te zien is en het de plek krijgt die het verdient: in een eigen schiphuis.

Over Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In twaalf prikkelende en interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker op zijn eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis. Sfeervolle tentoonstellingen tonen het beste uit de vooraanstaande collecties. Bovendien zijn er speciale tentoonstellingen voor families, zoals 'Het verhaal van de Walvis' en 'Het leven aan boord'. Met zo'n 330.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn, een monumentaal gebouw uit 1656 dat werd gebouwd in de Gouden Eeuw. De Amsterdamse Admiraliteit gebruikte het pand voor het bevoorraden van de schepen en het is daarmee de perfecte locatie voor het museum. Kijk voor meer informatie op hetscheepvaartmuseum.nl

Over de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De loterij werft fondsen voor haar culturele partners en geeft bekendheid aan hun werk. Daarnaast wil de loterij cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek en cultuur samen vieren. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en dragen met de helft van hun lotprijs bij aan alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dit jaar dankzij haar deelnemers ruim 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland.

De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd. www.bankgiroloterij.nl

Over AkzoNobel

AkzoNobel is een internationaal vooraanstaande verf- en coatings onderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Vanuit een eeuwenlange expertise voorzien zij industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en duurzame technologieën om te voldoen aan de groeiende behoeften van de snel veranderende planeet. Het hoofdkantoor van AkzoNobel staat in Amsterdam en er zijn circa 46.000 medewerkers verspreid over 80 landen. Tot de merken behoren bekende namen als Flexa, Sikkens, International, Interpon en Jozo. Het bedrijf heeft een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid van waaruit het zich inzet voor een hogere kwaliteit van leven en betere leefbaarheid in steden. www.akzonobel.nl