/>

Op zondag 30 maart opent de nieuwe tentoonstelling Atlantisch Venster III: Sarojini Lewis - Stilte van de Zee: Een spoor van Soerdie in Het Scheepvaartmuseum. Kunstenaar en onderzoeker Sarojini Lewis kruipt in de huid van Soerdie, de eerste vrouwelijke contractarbeider die van India, via Barbados naar Suriname werd verscheept. Aan de hand van boeken, brieven en reisverslagen uit die tijd, stelt Lewis zich voor hoe het leven van Soerdie eruitgezien zou kunnen hebben.

Stilte van de Zee: Een spoor van Soerdie

Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij in Suriname op papier af. In werkelijkheid zijn de ‘vrijgemaakten’ in Suriname nog tien jaar verplicht om op de plantages te blijven werken. Hierna wil Nederland niet dat de productie op de plantages stilvalt. Er worden zogenoemde 'contractarbeiders' geworven. Deze mensen zijn vaak met valse beloftes geronseld in onder andere China, India en Indonesië. Soms verlaten zij hun land uit eigen beweging, soms worden zij gedwongen of ontvoerd. Zij krijgen nauwelijks loon en werken onder afschuwelijke omstandigheden op de plantages. Velen van hen blijven in Suriname en zien hun geboorteland nooit meer terug.    

Sarojini Lewis kwam in de archieven van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de persoon Soerdie tegen: de eerste vrouwelijke ‘contractarbeider’ die van India via Barbados naar Suriname werd verscheept. In haar onderzoek stelt Lewis zich voor hoe het leven van Soerdie eruitgezien zou kunnen hebben.  Haar zelfportretten op historische locaties reageren op de energie die aanwezig is op de verlaten plantages in Suriname en archiefmateriaal dat ze eerder heeft gevonden. 

Sarojini Lewis

Sarojini Lewis (1984, India/Suriname/Nederland) is beeldend kunstenaar gespecialiseerd in fotografische archieven, videokunst en kunstboeken. Momenteel werkt ze als curator, onderzoeker en kunstenaar. Haar postdoctoraal in beeldende kunst onderzoekt de archieven over contractarbeid met een hedendaagse blik.  

Lewis nam deel aan projecten in het Rijksmuseum en het Wereldmuseum en werkte aan verschillende internationale projecten. Ze had diverse internationale tentoonstellingen in onder andere New Delhi, Brazilië en Rotterdam.

Atlantische Vensters

In een serie Atlantische Vensters reflecteren hedendaagse kunstenaars op Schaduwen op de Atlantische Oceaan. Deze tentoonstelling gaat over de impact van koloniale geschiedenis op mensenlevens.

Na kunstenaarscollectief Sites of Memory en beeldend kunstenaar Kevin Osepa, is het derde Venster gemaakt door Sarojini Lewis.

Praktische informatie

Atlantisch Venster III: Sarojini Lewis - Stilte van de Zee: Een spoor van Soerdie is van 31 maart t/m 1 oktober te zien.

De opening vindt plaats op zondag 30 maart van 13.45 tot 16.30 uur. De opening bestaat uit een panelgesprek en een dansperformance. Ook is er de mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken. Met een geldig museumentreebewijs krijgen bezoekers gratis toegang tot de opening. Van tevoren aanmelden voor de opening via de website van Het Scheepvaartmuseum is verplicht.