Lees onze inhoudelijke, leuke en interessante artikelen over tentoonstellingen, collectiestukken, maritieme bekendheden, gedenkwaardige (maritieme) momenten, spreekwoorden of maritieme weetjes.
Een streepje voor!
Een verbinding tussen twee punten. Een min of meer recht getrokken lijn, een balans. De horizon, de nulmeridiaan, je zelf geplotte koers: allemaal strepen die niet weg te denken zijn uit de maritieme wereld. De streep heeft er inmiddels een brede carrière op zitten en is nog lang niet op zijn retour. Niet op het water en niet in de mode. Een ode aan de maritieme streep!
Het spookschip 'De Vliegende Hollander'
Staan bij Halloween de overledenen op uit de dood? De Vliegende Hollander is het zeventiende-eeuwse schip dat bezeten was door de duivel. Omgekomen bemanningsleden worden aan dek gezien, terwijl het schip aan de horizon op de golven danst. Wat is er waar van de Engelse roddel die een Hollandse mythe werd?
kattenburg en het zeemagazijn
De buurt Kattenburg, waarin Het Scheepvaartmuseum ligt, is eeuwenlang direct verbonden geweest met de scheepvaart. De wijk had een groot aantal scheepswerven die werk boden aan de bewoners. In het midden lagen de huizen en winkels, aan beide zijden omgeven door werfterreinen.
Voet aan wal in New York
In hun omzwervingen rond de wereld op zoek naar lucratieve handelsroutes 'ontdekten' Nederlanders de plek die we later zouden leren kennen als New York. Dat is het verhaal zoals we het kennen. Maar hoe zit het echt?
Venetië & Amsterdam: twee handelssteden en het water
Kleine grachten, pittoreske bruggetjes en een eeuwenoude binnenstad omringd door water: veel Amsterdamser kan het niet klinken toch? Totdat je de plaatjes van Venetië uit dezelfde tijd ziet. Amsterdam wordt ook 'het Venetië van het Noorden’ genoemd.
350 jaar geleden: Zeeslag bij Kijkduin
Het is vandaag precies 350 jaar geleden dat de Zeeslag bij Kijkduin onder leiding van Michiel de Ruyter plaats vond. Om te begrijpen wat er die dag gebeurde, moeten we een jaar terug in de tijd naar 'het rampjaar' van 1672.
De dapperen zijn alleen
Het was juli 1964 toen gepensioneerd luitenant-generaal Maurenbrecher door een handjevol vrienden en familie werd uitgezwaaid op zijn boot in IJmuiden voor een solotocht om de wereld. Zou hij de allereerste Nederlander worden die in zijn eentje alleen de wereld rondzeilde? Lang leek het erop dat het hem ging lukken.
Een enkeltje onbewoond eiland
Het was het jaar 1725 toen de Heeren Zeventien, belangrijke gezaghebbers van de VOC, een 'verontrustend bericht' kregen. Twee crewleden van een Oost-Indiëvaarder hadden zich 'schuldig gemaakt' aan de 'zonden' van Sodom en Gomorrah. Een ongebruikelijke straf was het gevolg.
Om de wereld in 80 dagen
Het stond op de leeslijst van menig middelbaar scholier: “De reis om de wereld in 80 dagen” van schrijver Jules Verne (1828-1905). Verne was niet alleen schrijver, maar ook toekomstdenker. Zijn reisverhalen stonden vol met bijzondere technieken die voor die tijd nog onmogelijk bleken.